fbpx

Een derde van alle basisscholen wereldwijd heeft geen toilet

GFC NIEUWS- Een derde van alle basisscholen in de wereld heeft geen basis sanitaire en andere hygiënische voorzieningen.

Dat heeft gevolgen heeft voor het onderwijs van miljoenen schoolkinderen, vooral meisjes die menstrueren.

Op Wereld Toilettendag, die jaarlijks op 19 november wordt herdacht, werd daarom extra aandacht gevraagd voor het feit dat nog niet een ieder kan beschikken over een goed functionerend toilet.

Uit onderzoek is gebleken dat voor elke US$ 1 die wordt geïnvesteerd in elementaire sanitaire voorzieningen in stedelijke gebieden, gemiddeld US$ 2,5 terugverdiend wordt in de vorm van bespaarde medische kosten en verhoogde productiviteit.

Op het platteland is het voordeel nog groter: daar wordt gemiddeld US$ 5 terugverdiend voor elke geïnvesteerde US$ 1.

Wereldwijd zijn er ongeveer 1,5 miljard mensen besmet met wormen, die dan weer allerlei ziekten met zich meebrengen. Besmetting met deze wormen kan echter volledig worden voorkomen met goede sanitaire voorzieningen, zoals een toilet en kranen waaruit schoon water stroomt om de handen te wassen.

Voedseltechnoloog Ricky Stutgard vindt het ongelooflijk dat er vandaag de dag nog gebieden zijn in de wereld die niet over een primaire behoefte zoals een toilet beschikken.

BEKIJK OOK
Voortvluchtige inbraakverdachte aangehouden door RBTM

“Ook in Suriname, niet alleen in het binnenland maar ook in de randdistricten dichtbij Paramaribo, zijn er nog plekken waar we de gewone wc gebruiken en waar de afvoer onvoldoende is. Er zijn ook plaatsen in Suriname en scholen waar je je behoefte in een gat moet doen”, geeft Stutgard aan.

Wereldwijd maken nog eens 1,5 miljard mensen gebruik van de diensten van zorginstellingen die niet beschikken over (adequate) sanitaire voorzieningen, zegt de WHO. Dat geldt ook voor Suriname.

“De boodschap die we moeten bedenken is dat er veel meer beleid moet komen naar hygiëne toe. En als ik praat over hygiëne, dan is dat in de ruimste zin des woord. Daarmee bedoel ik dat alles wat met hygiëne te maken heeft, dat infectieziekten die niet nodig zijn, gereduceerd worden.

“En één daarvan is dat wanneer je naar verschillende ziekenhuizen gaat, dat er zoveel patiënten zijn en maar één toilet. Er zijn geen reinigingsmiddelen, onvoldoende water, geen tissue om je handen goed af te drogen”, merkt Stutgard op.