Eén cent smartengeld, om de dood van je vader te verwerken

Vier cent. Dat was de schadevergoeding die een Amerikaans gezin kreeg vanwege het doodschieten van de kostwinner door een hulpsheriff.

Op 14 januari 2014 werd de politie gebeld vanwege geluidsoverlast: de muziek stond te luid aan in de garage van de 30-jarige Gregory Vaughn Hill jr. in Fort Pierce (Florida).

Een hulpsheriff klopte op de garagedeur. Hill deed open, maar toen hij de agenten zag, deed hij de deur gelijk weer dicht.

Bedreigd door gesloten deur

Hulpsheriff Christopher Newman loste onmiddellijk vier schoten door de gesloten deur. Hill werd drie keer geraakt: één kogel ging door zijn hoofd, twee raakten hem in de buik, binnen twee minuten na aankomst van de agenten.

Pas vier uren later kreeg hij medische hulp. Hill was toen al gestorven aan zijn verwondingen.

De jury vond dat de hulpsheriff zich terecht bedreigd had gevoeld en daarom mocht schieten. Bovendien was Hill gewapend, zei de jury.

Bewapend met ongeladen pistool

Dat klopt: hij had een ongeladen pistool in zijn achterzak, schrijft de New York Times. Maar volgens de Amerikaanse wetgeving had hij alle recht het wapen bij zich te hebben in zijn eigen woning.

Verder werd alcohol aangetroffen in zijn bloed: nog meer reden, oordeelde de jury, om aan te nemen dat hij zijn dood aan zichzelf te wijten had.

De vraag die de jury moest beantwoorden, was: op hoeveel schadevergoeding hadden de drie kinderen van Hill recht?

Dollar per kind

Deze week kwam het oordeel. Newman had geen buitensporig geweld gebruikt, zei de jury, alleen was zijn baas, sheriff Ken Mascara, heel licht nalatig geweest.

De jury kende het gezin daarom vier dollar schadevergoeding toe: één dollar voor de begrafeniskosten, en één dollar per kind voor het verlies van hun vader.

Maar omdat Hill voor 99 procent verantwoordelijk was voor het schietincident, zei de jury, hoefde maar één procent daarvan uitgekeerd te worden.

Dus kregen de drie kinderen van Gregory Vaughn Hill jr. elk een cent om het verlies van hun vader te helpen verwerken.