Ecuador zoekt oplossing voor probleem-Assange

Het verblijf van Julian Assange in de Ecuadoraanse ambassade in Londen is onhoudbaar, zegt Ecuador. Assange, oprichter van de klokkenluiderwebsite WikiLeaks, zit al meer dan vijf jaren ondergedoken in de ambassade.

Assange werd door Zweden gezocht vanwege een aanklacht voor verkrachting van twee vrouwen. Hij heeft altijd ontkend. Ecuador zoekt nu naarstig naar een oplossing, bijvoorbeeld via een bemiddelaar, om het verblijf van Assange te kunnen beëindigen.

Vorig jaar trok Zweden onverwachts het onderzoek in maar de Britten willen hem nog steeds arresteren omdat hij zich had onttrokken aan de voorwaarden van zijn borgtocht.

De WikiLeaks-voorman verwacht dat de Britten hem zullen uitleveren aan de Amerikanen, die hem graag willen berechten voor het onthullen van hun staatsgeheimen.

De Amerikaanse procureur generaal Jeff Sessions zei vorig jaar mei dat de arrestatie van Assange “een prioriteit” is.

Engeland heeft geruime tijd de ambassade belegerd om te voorkomen dat Assange ontkwam. Dat heeft de Britse belastingbetaler meer dan 11 miljoen pond sterling gekost, tot de 24-uurs bewaking vanwege de kosten werd opgeheven.

Overige berichten