fbpx
Economische Zaken garandeert harde maatregelen bij prijsopdrijving

GFC NIEUWS- Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische innovatie (EZ) garandeert het treffen van harde maatregelen bij winkeliers die zich schuldig maken aan ongebreidelde prijsverhogingen.

Er zal alles aan gedaan worden om te voorkomen dat de gemeenschap benadeeld wordt. EZ heeft de bevoegdheid om vergunningen in te trekken. Dit zei minister Saskia Walden vrijdag in De Nationale Assemblee. De harde maatregelen zullen ook door de malafide handelaren worden opgemerkt, zei de bewindsvrouw onomwonden.

De minister constateert dat de afgelopen vier jaren de winkelprijzen contstant zijn verhoogd met iedere stijging van de wisselkoers. Handelaren die wel handelen in landsbelang mogen rekenen op behoud van hun vergunning.

De regering stelt alles in het werk om basisgoederen betaalbaar te houden. Deze goederen zijn vrijgesteld van invoerrechten. Bij de koersunificatie streeft de regering ernaar dat importeurs van basisgoederen, benodigde valuta tegen de geldige wisselkoers zullen kunnen verkrijgen. Dit betreft handelaren die basisgoederen ten behoeve van de Surinaamse consument importeren. Minister Walden zal niet toestaan dat handelaren die de Surinaamse gemeenschap benadelen, rustig het kwaad aan ons volk kunnen voortzetten.

Het ministerie van EZ treft daarom de volgende maatregelen:

• Het verder versterken van de Economische Controle Dienst.

• Gezamenlijke landelijke controle van de handel in basisgoederen en de valutahandel; samen met het ministerie van Regionale ontwikkeling en Sport (ROS), Justitie en Politie, Ministerie van Financiën en Planning en de Centrale Bank van Suriname.

• Prijscontroles op met name basisgoederen, strategische goederen en bouwmaterialen.

• Ondernemers dienen goederen en diensten uitsluitend aan te bieden in Surinaamse Dollars.

• De prijsaanduiding van goederen en diensten moeten te allen tijde duidelijk zichtbaar zijn, ingevolge het Prijsaanduidingsbesluit.

• De consument moet te allen tijde in de gelegenheid worden gesteld om de transactie in Surinaamse Dollar te voldoen.

• De ondernemer mag de maximale winstmarges, zoals wettelijk is vastgesteld in Decreet E2A voor groot- en kleinhandel, niet overschrijden. Die zijn maximaal 12% voor groothandel en 25% voor de kleinhandel.

• Analyse en prijsmonitoring van basisgoederen, strategische goederen en bouwmaterialen die worden ingediend bij het ministerie van EZ.

• Werken aan de publicatie van richtprijzen.

• De ondernemer moet bij het indienen van importdocumenten bij de afdeling Invoer en Uitvoer Deviezen van het ministerie, het aankoopbewijs van de gekochte valuta van de banken en geldwisselkantoren ter beschikking stellen van EZ.

Landgenoten worden uitgenodigd om samen met de Economische Controle Dienst (ECD) op te letten en te controleren dat geen prijsopdrijving wordt toegelaten in ons land. Via het verkort telefoonnummer 1940 en appnummer 853 0915, is de klachtenlijn bereikbaar.

Meer nieuws

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…