fbpx
Economische groei, hoezo?

Als we een assembleelid mogen geloven, gaat het helemaal goed met de economische groei in het land. Volgens cijfers die gepubliceerd worden, blijkt dat het BBP bijna verdubbeld is, de staatsschuld meevalt, de inflatie onder controle is en vooral de prijzen goed beheersbaar zijn gebleven. Ook de verschillende ratings zouden aangeven hoe goed het gaat met onze economische groei (GFC Nieuws, 30 maart 2015).

Kijken we naar verschillende deskundigen op financieel gebied, dan wil ik u enkele van hun opinies voorhouden:

In januari 2015 verscheen er een artikel in de media waarbij een bankdirecteur uit de doeken doet hoe het werkelijk gesteld is met de financiële situatie in ons land. Zelfs de term monetair financieren kwam aan te pas. Er is ook helemaal geen geld gespaard door deze regering, enkel uitgegeven. En teveel uitgegeven ook.

Op 30 april 2015 verscheen er een artikel dat de ratings waarover nu zo trots wordt gesproken in de juiste context moeten worden geplaatst. De directeur van de VSB geeft aan dat de economische groei is op basis van gunstige prijzen voor goud en aardolie en dat de groei van 3% de beste van de Caricom goed moet worden geïnterpreteerd. Suriname is niet zo afhankelijk van toerisme en is daardoor niet zo onder de invloedsfeer van de wereld recessie geweest.

De staatsschuld zou volgens een andere deskundige rond de 6 miljard srd zijn (GFC Nieuws, 30 maart 2015). De alarmklokken moeten worden geluid volgens hem. Het zou het hoogste schuld zijn sinds het jaar 2000. De regering die na 25 mei zal aantreden zal het niet makkelijk krijgen. Er gaat strak bezuinigd moeten worden.

Op 20 februari 2015 gaf de voorzitter van de commissie financiën van de DNA aan dat alles goed en wel is met de financiële situatie in het land. Op 20 april 2015 geeft de president toe dat het niet zo goed zit met de financiële situatie in het land. Slechts belangrijke zaken kunnen worden gedaan. Grote projecten mogen wachten tot na 2016. Hoe kunnen 2 deskundigen binnen 1 regering zo uiteenlopende uitspraken doen?

De overheid heeft grote betalingsachterstanden. Als het zo goed gegaan was met het beleid van de regering, van waar die achterstanden? Ondernemers zijn maanden niet uitbetaald voor werk dat verricht is, hoe verantwoordelijk is deze regering? Ondernemers hebben een verantwoordelijkheid naar hun personeel en diens gezinnen toe.

Vermeldenswaard is dat alle ministeries weten dat zij geen zaken meer kunnen doen via bestelbonnen. De bestelbonnen worden niet meer geaccepteerd door toeleveringsbedrijven, vanwege de al grote betalingsachterstanden en het financieel wanbeleid van deze overheid.

Verder is het ook zo dat gelden die bestemd zijn voor andere doeleinden zoals het pensioenfonds EBS, gebruikt worden om andere zaken te realiseren.

Grote delen van het Surinaams volk zullen de ratings, de cijfers, de politieke uitspraken en statements niet goed begrijpen. Ook ik niet.

Maar wat wij wel weten en begrijpen, is hoeveel wij nog in ons portemonnee overhouden aan het eind van de maand. Het is triest om te zeggen dat het gedurende de afgelopen 5 jaren steeds minder is geworden. De economische groei waarover ons assemblee lid spreekt is nergens te bekennen.

Goederen zijn steeds duurder geworden in de winkels. En het stopt niet daarbij, bijna dagelijks merkt men dat er weer iets verhoogt is. Door het steeds duurder worden van producten komt er ook een stagnatie in het economisch verkeer. Vooral de zelfstandige kleine en middelgrote ondernemers zullen het dagelijks ondervinden.

Het eerste wat een burger zal doen is ervoor zorgen dat er genoeg voedsel op tafel is. Andere zaken als inboedel aanschaffen, vervangen, bouwen, renoveren, etc. zullen op zich laten wachten. Zeker als er steeds minder overblijft op de spaarrekening. Hierdoor zullen ondernemers in de verschillende branches vastlopen en zeer zeker een keldering zien in hun omzet.

Ik heb graag dat de voorzitter van de Commissie Financiën van de DNA de burgers uitlegt waarom de prijzen blijven stijgen, hoe hij denkt de kleine en middelgrote ondernemers tegemoet te komen en hoe hij denkt dat de economische groei niet bij de burgers is aangekomen. Cijfers opnoemen is mooi en professioneel, maar dat voedt een volk niet!

Drishtie Kalloe

Meer nieuws

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…