fbpx
Echte potentieel traditionele geneeskunde in Suriname onderbenut

GFC NIEUWS- Het echte potentieel van de traditionele geneeskunde in Suriname is nog onderbenut.

De belangrijkste redenen zijn onvoldoende nauwkeurig wetenschappelijk onderzoek en de bezorgdheid over standaarden en kwaliteit. Volgens vicepresident Ashwin Adhin is er hierdoor ruimte voor onze eigen wetenschappers om zich te positioneren op de internationale wetenschappelijke onderzoeksmarkt naar niet-synthetische natuur-geneesmiddelen.

Adhin sprak donderdag ter gelegenheid van de ondertekening van de Memorandum of Understanding (MoU) tussen Suriname en India inzake ontwikkelen van een Traditionele Medische Systemen Industrie in ons land.

Als deze problemen goed worden aangepakt, is het volgens de vice-president zeker dat onze eigen traditionele medische systemen oplossingen kunnen bieden voor veel gezondheidsproblemen.

Hij toonde zich verheugd met het feit dat Suriname zich inzet om de erkenning van de traditionele geneeskunde in Suriname te formaliseren conform de in 2003 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bij haar lidstaten gedane dringende aanbeveling om nationaal beleid en regelgeving op het gebied van traditionele medicijnen te ondersteunen.

“Samen met India, wiens eeuwenoude traditionele medisch systeem Ayurveda erkend is door de WHO, kan Suriname, gegeven onze rijke flora en kennis van natuurgeneeswijzen, ook een leider zijn in het ter beschikking stellen van betaalbare, holistische gezondheidszorg voor Suriname en de wereld”, aldus de vicepresident.

Hij zegt dat Suriname zich volledig inzet voor het bevorderen van de traditionele medische systemen. In 2014 zijn er aftastende gesprekken met India gevoerd over hoe beide landen samen invulling kunnen geven aan het ontwikkelen van de Traditionele Medische Systemen Industrie in Suriname.

Eén van de eerste stappen die Suriname samen met India aan het voorbereiden is, is de instelling van een bijzondere leerstoel “Ayurveda” aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Dit, omdat wetenschappelijk onderwijs en onderzoek de basis zijn van elke duurzame ontwikkeling.

Het waarborgen van het milieuvriendelijk verzamelen, telen, verwerken, verpakken, distribueren en verkopen van de in Suriname uit medicinale planten vervaardigde medicinale producten, de vanuit het ministerie van Volksgezondheid handhaving van kwaliteitscontrole op alle vervaardigde Ayurveda, traditionele en homeopathische producten, vereist volgens Adhin constant wetenschappelijk onderzoek en begeleiding om de duurzaamheid van de in Suriname groeiende en beschikbare medicinale planten te waarborgen.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…