fbpx
EBS vergroot transportcapaciteit elektriciteit

De ondergrondse 161 kV transmissielijn van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) is vanmorgen ceremonieel in gebruik genomen. Deze transmissielijn vergroot de transportcapaciteit van SPCS naar het EBS netwerk en brengt een verbetering in de levering van elektriciteit voor bewoners in het EPAR-gebied.

Deze verbetering zal merkbaar zijn in de vorm van minder vaak stroomuitval als gevolg van opwekkingstekorten. Netwerktechnisch wordt de flexibiliteit van het EBS -netwerk groter. Als SPCS meer stroom opwekt in de toekomst, zal de EBS door deze transmissielijn minder afhankelijk zijn van de elektriciteitsvoorziening van de Afobaka hydrocentrale.

De nieuwe ondergrondse transmissielijn loopt over een afstand van ongeveer 6 kilometer vanaf de SPCS powerplant langs de Tout Lui Faut kanaalweg en de Martin Luther King Highway tot het onderstation van de EBS te Menckendam. De nieuwe dubbeluitgevoerde verbinding heeft een transportcapaciteit van 180 MVA (ca. 150MW) per circuit.
Deze mijlpaal van de EBS zal de geschiedenis ingaan als een historisch moment, omdat dit het eerste ondergrondse netwerk is op het niveau van 161 kV transmissielijn.

Beperkingen in de beschikbare ruimte langs de openbare weg (Martin Luther Kingweg) en uitbreidingsplannen van het ministerie van Openbare Werken, waarmee rekening moest worden gehouden, hebben de keus bepaald voor een ondergronds netwerk. Wat ondergrondse in tegenstelling tot bovengrondse transmissie als voordeel heeft, is een hogere betrouwbaarheid vanwege de geringe blootstelling aan storingen van externe aard. Ondergrondse transmissie (kabels) zijn wel 2 tot 3 keren duurder dan bovengrondse transmissielijnen.

In een volgtraject zal ook naar het onderstation Kwatta een 161kV ondergrondse trasmissielijn worden aangelegd over een afstand van 10 km. Dit zal een verbetering van het EPAR netwerk in het westen betekenen. De stroomvoorziening van de bewoners van Kwatta wordt hierdoor betrouwbaarder.

Het Nederlandse bedrijf Strukton heeft samen met Hi-Telcom, Kiesel, ABB en NKT de 161 kV transmissieverbinding aangelegd. De contractondertekening van dit project vond plaats op 18 december 2013. De EBS bedankt de gemeenschap die langs het traject woont voor hun medewerking welke heeft bijgedragen tot een vlot verloop van het project.

Meer nieuws

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…