fbpx

EBS onderzoekt oorzaak omgevallen betonnen mast

De Energie Bedrijven Suriname (EBS) is vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid overgegaan tot een onderzoek voor het beter plaatsen van haar betonnen masten. Het gaat om masten die recent zijn geplaatst aan de Jaggernath Lachmonstraat ter vervanging van de houten elektriciteitsmasten.

EBS is hiertoe overgegaan, nadat een van betonnen masten ter hoogte van de Leysweg vanmorgen is omgevallen op een rijdende auto.

Na controle op de plek des onheils is gebleken dat de bodem door regenval slap is gaan raken met als gevolg het omkantelen van de mast. “We hebben gezien wat ertoe heeft geleid, dus we gaan dat nu corrigeren”, aldus EBS-technisch directeur Marcel Eindhoven in gesprek met Clif Limburg. Over de schade aan het voertuig zegt hij: “we gaan erachter aan dat de mensen geen ongerief ondervinden en dat ze binnen korte tijd weer hun voertuig ter beschikking hebben.”

Er zijn verder ook andere masten geconstateerd die scheef zijn gaan staan. Mogelijk door hetzelfde probleem. “Die gaan we vandaag allemaal verwijderen en dan gaan we terug naar de tekentafel. We gaan de zaak onderzoeken om te weten wat er presies verkeerd is gegaan en hoe ze beter geplaatst moeten worden”, aldus de directeur Eindhoven. Vervolgens zullen de masten opnieuw geplaatst worden.

Eindhoven zegt dat het plaatsen van de betonnen masten geen nieuwe ontwikkeling is voor Suriname. Deze zijn eerder gebruikt aan de Afobakkaweg en recent ook in de binnenstad.

De EBS heeft reeds ervaring met deze masten. “Natuurlijk zijn er berekeningen gemaakt van hoe die masten moeten worden geplaatst. Vanwege het gewicht gaan wij anders te werk en gebruiken we speciale werktuigen bij het aanbrengen.”

EBS is drie weken terug gestart aan de Jaggernath Lachmonstraat met het vervangen van de houtenmasten met betonnen masten, die ook van nieuwe straatverlichting worden voorzien.

Vanuit de Johan Adolf Pengelstraat tot en met de Coesewijnestraat hebben de masten een hoogte van 9 meter. Verder richting het westen hebben de masten een hoogte van 12 meter.(GFC)