fbpx
E-ID foto aan regels gebonden

De identiteitskaart (id-kaart) is het formele legitimatiebewijs van de houder, dat meestal wordt overgelegd bij instanties zoals banken, de werkgever en de notaris. De gezichtsopname of foto van de houder is aan instructies gebonden en vormt een belangrijk onderdeel van de id-kaart.

Met de instructies probeert het ministerie van Binnenlandse Zaken te voorkomen dat burgers diensten worden geweigerd bij formele instanties waar zij zich dienen te identificeren. Het komt wel eens voor dat de burger een andere id-kaart moet maken, omdat de foto niet overeenkomt met hoe de persoon er werkelijk uitziet. Dit kost extra tijd en geld van de burger.

Geen bril en piercings

De gezichtsopname voor de id-kaart moet daarom een zo natuurlijk mogelijke weergave zijn van de houder. Piercings op het gezicht moeten worden verwijderd en indien men make-up op heeft, moet het zo natuurlijk mogelijk worden gehouden. Voor dames is het toegestaan om één paar oorbellen aan te hebben. Heren daarentegen mogen geen oorbellen op de foto dragen.

Ook wanneer iemand met vals haar de gezichtsopname wenst te doen, moet deze er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Aanvragers moeten verder ervoor zorgen dat ze netjes en representatief gekleed zijn. Dit is de reden waarom blote schouders en okselmouwkleding worden afgeraden. De aanvrager wordt op het hart gedrukt deze instructies goed in acht te nemen, zodat een aanvraag niet wordt geweigerd.

“Brildragers moeten bij het maken van de foto hun bril afzetten, omdat het een deel van het gezicht verhult en in de meeste gevallen ook de ogen. Het montuur kan ook voor flitsweerkaatsing zorgen, verklaart Valerie Finsy, hoofd van de afdeling Identiteit van het CBB.

“Piercingssieraden in het gelaat, zoals een neusbel, moeten vóór het maken van de gezichtsopname worden verwijderd. Sommige personen geven aan dat hun piercing niet verwijderd kan worden, maar de gezichtsopname kan met een piercing helaas niet gedaan worden gemaakt. Dit betekent dat de persoon dan ook geen id-kaart kan krijgen.”

Geen uniform

Wie een id-kaart gaat maken, moet dan bij de aanvraag niet in uniform komen, omdat de foto daarmee niet kan worden gemaakt. Bij kleding met een blote hals en schouders lijkt het alsof de persoon naakt is, wanneer de foto wordt bijgesneden.

“De burger is vrij om met vals haar zoals wave de gezichtsopname te doen, maar als bij identificatie door een instantie blijkt dat de foto niet in voldoende mate gelijkenis vertoont met de houder, zal de persoon een nieuwe id-kaart moeten maken. In dat geval zijn de kosten voor het maken van de id- kaart voor rekening van de persoon zelf. Zij die met vals haar de gezichtsopname wensen te doen, worden daarom aangeraden te kiezen voor natuurlijk uitziend vals haar”, zegt Finsy.

De uiterlijke datum voor het kosteloos aanvragen van de E-id is gesteld op 17 maart 2022. Vervalt de id-kaart echter eerder, dan moet de houder tenminste één maand voor de vervaldatum een nieuwe aanvragen.

Voor de aanmaak van een id-kaart hoeft er geen uittreksel meer te worden aangevraagd. Slechts de oude id-kaart is daarvoor nodig.

Meer nieuws

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…