Duurzame plastic inzamelingscampagne te Pikin Slee

Vrijdag ging het project “Duurzame plastic inzamelingscampagne te Pikin Slee” van start. Dit project wordt uitgevoerd door Stg. Limbo Teego, een lokale NGO die zich hard inzet voor een schoner milieu aan de bovenloop van de Surinamerivier in Sipaliwini.

Het project wordt gefinancierd door de Suriname Conservation Foundation (SCF) en wordt ook ondersteund door Stg. SUWAMA via het project De Groene School, dat landelijk wordt uitgevoerd.

Het doel van het project is om Pikin Slee te motiveren om afval te scheiden en het dorp te ontdoen van plastic afval. Hiermee wordt ernaar gestreefd de gezondheid van de dorpsbewoners, het milieu en vooral de rijke biodiversiteit in het gebied te beschermen en behouden.

Het project heeft een duur van een jaar en gedurende dit jaar zullen er verschillende activiteiten worden uitgevoerd in het dorp, waaronder verschillende voorlichtingssessies met de kinderen en volwassenen, het plaatsen van inzamelbakken voor de inzameling van plastic afval en ook schoonmaakacties met de kinderen. De kick-off is vooraf gegaan aan twee voorlichtingssessies aan de kinderen en in aanwezigheid van het traditioneel gezag, de dorpsbewoners en lokale organisaties.

Lindie Aboikoni van Limbo Tegoo heeft aan alle aanwezige partijen de noodzaak en inhoud van het project uitgelegd. Verder gaf hij aan dat het succes en de duurzaamheid van het project afhangen van de samenwerking en input van de dorpsbewoners en lokale organisaties. Het dorp zal een voorbeeld kunnen worden voor de andere dorpen in het gebied en het begin zijn van een schonere boven Suriname.

Het traditioneel gezag en de aanwezige organisaties hebben aangegeven heel blij te zijn met dit initiatief. Verder gaven zij aan dat er op hun ondersteuning gerekend mag worden en dat dit project in hun belang is. Na de officiƫle toezeggingen, is ook de eerste inzamelingsbak in gebruik genomen door kapitein Wazen Eduards.

De aanleiding van dit project is geweest met name de enorme vervuiling in dorp als gevolg van plastic afval en de afwezigheid van verwerkingsalternatieven. De Boven-Surinamerivier is een van de mooiste en schoonste rivieren in Suriname en is door de jaren heen schoon gehouden door de Saramakaners zelf.

Vroeger gebruikten de mensen natuurlijke gebruiksvoorwerpen. Zo werd er bijvoorbeeld gedronken uit een kalebas en niet uit plastic bekers en men maakte gebruik van kreek- en regenwater. Door de huidige ontwikkelingen hebben we nu te maken met water in plasticflessen (de zogenaamde petflessen), die na het leegdrinken gewoon in de natuur worden gegooid en dit is duidelijk te merken in Pikin Slee, zegt Aboikoni.

Vanwege de toename van deze petflessen en andere plasticverpakkingsmaterialen in het gebied, is de vervuiling zo groot geworden dat het door de mensen niet meer tegen te houden is.

Dit project is eerder in 2017 door Stg. Limbo Teego succesvol uitgevoerd in het dorp Botopasie. Door het succes van het project is er in de andere dorpen interesse ontstaan.(GFC)