Duterte: ‘Schiet mij neer als ik dictator word – geen grap!’

Het is niet politiek correct, maar je zou geneigd zijn te zeggen: goed voorbeeld doet goed volgen. Neem bijvoorbeeld het voorbeeld van de Filipijnse strong man Rodrigo Duterte.

Hij gaf zijn gewapende macht opdracht hem neer te schieten als hij dictatoriale ambities krijgt of langer aan de macht blijft dan de grondwet toestaat.

“Als ik te lang blijf en dictator wil worden, schiet mij neer, dit is geen grap” zei de president maandag tegen zijn troepen.

“Als ik mijn termijn met ook maar één dag overschrijd, vraag ik nu al aan de gewapende machten van de Filipijnen en de Filipijnse Nationale Politie om mij of wie dan ook niet toe te staan te rommelen met de grondwet”, waarschuwde Duterte.

Rodrigo Duterte werd in juni 2016 president van de Filipijnen. Volgens de Filipijnse grondwet mag hij hooguit één termijn van zes jaren uitzitten.

Eerder had hij al aangegeven te zullen aftreden als één van zijn kinderen betrokken zou raken in corruptie of als bewijs zou worden gevonden van door de staat gesanctioneerde moorden in het land.

Duterte voert een keiharde strijd tegen illegale drugs. In februari 2017 liet hij een voormalig minister van justitie arresteren omdat zij geld zou hebben aangenomen van drugsdealers die in de gevangenis zaten toen zij minister van justitie was onder president Aquino.

Overige berichten