fbpx

Dus daarom is je hoest altijd honderd keer erger ‘s nachts

Als je ziek bent, kijk je er naar uit om ‘s avonds eindelijk in je bed te kruipen. Weer een rotdag overleefd én je geeft je lichaam de tijd om te herstellen. In theorie dan toch. In de praktijk ben je aan het hoesten vanaf je op je matras ploft. Heb je je ook altijd afgevraagd hoe dat komt? Hierom dus.

‘s Nachts harder hoesten

Toen je klein was, legden je ouders of de dokter je vast uit dat er kleine soldaatjes in je lichaam zitten die vechten tegen een virus, en dat is de reden waarom je zoveel moet (lees: wilt) slapen als je ziek bent. Je immuunsysteem moet herstellen en dat doet het door te slapen.

Je moet dus veel slapen en je wilt ook niks liever, maar elke keer wanneer je dat probeert, hoest je de longen uit je lijf. Die zeehondenhoest van je houdt heel de buurt wakker, inclusief jezelf.

Waarom?

Wanneer we neerliggen, glipt er slijm in onze keel, waardoor bepaalde zenuwen getriggerd worden die hoest veroorzaken. Het is dus de schuld van de zwaartekracht dat je ‘s nachts wakker ligt.

Daarnaast draait je verwarming vast op volle toeren als je ziek bent en dat zorgt dan weer voor droge lucht. Onze luchtwegen en slijmvliezen moeten dan harder werken om de boel wat vochtig te houden. Daardoor krijg je meer slijmen en gaan die ophopen, wat uiteindelijk weer resulteert in een ergere hoest.

Wat kun je eraan doen?
Moet je dan helemaal niet meer gaan slapen om weer beter te worden? Gelukkig wel. Helemaal hoestvrij ga je de nacht waarschijnlijk niet door, maar er zijn wel een aantal dingen die je hoest kunnen verminderen.

Ga wat hoger liggen door je kussen wat beter te proppen, neem een heet bad of een hete douche voor je gaat slapen, gebruik neusspray of smeer wat Vicks op je borstkas. Een tijdje boven een dampende handdoek hangen helpt ook altijd. Hoestsiroop en pilletjes kunnen je ook tijdelijk iets minder laten hoesten én hoestsiroop zorgt ervoor dat je ‘s nachts wat sneller indommelt. Inslaan die handel dus!