‘Dump de dollar’: China gaat verder waar Kaddafi gestopt werd

China zou kunnen afmaken wat Moammar Kaddafi was begonnen, zegt Aleksandr Egorov, buitenlandse valuta-strateeg bij TeleTrade. Kaddafi wilde de dominantie van de dollar in het Midden-Oosten stoppen, maar werd hardhandig afgeremd.

Er waren wel vaker ideeën om olie in andere valuta dan de dollar af te rekenen. Sommige van die ideeën werden zwaar afgestraft door de Verenigde Staten.

Een voorbeeld is Moammar Kaddafi, die een gouden dinar als regionale valuta wilde invoeren en de oliehandel in het Midden-Oosten in deze valuta wilde doen, zegt Egorov.

Kort na het uitvouwen van deze plannen was de eertijds grote vriend van westerse leiders niet meer.

Het voornemen van de Chinezen om de dollar aan de kant te schuiven lijkt meer kans van slagen te hebben.

Perfecte timing

“Samen met de Chinese rol in de wereldeconomie en de groeiende belangstelling voor de renminbi, wordt China ook beschermd door een nucleair schild. Het kan het zich veroorloven om het monopolie in de oliehandel te vernietigen.

Dit geeft de Chinese yuan nog meer gewicht. Bovendien is de Chinese economie ‘s werelds grootste consument van olie, en bijgevolg zullen alle grondstoffenproducenten in de wereld rekening moeten houden met de strategie van de Chinese autoriteiten,” meent Egorov.

De timing is in ieder geval perfect: belangrijke spelers als Rusland, Iran en Venezuela staan onder druk van Amerikaanse sancties. Dat maakt dit een goed moment voor hen on de dollar te dumpen en te vervangen door de yuan.

Overige berichten