fbpx

Duizenden migranten kiezen Venezuela als nieuwe woonplaats, economische vluchtelingen keren terug

De Venezolaanse president Nicolás Maduro naturaliseerde vorige week dinsdag per decreet 8381 migranten. In zijn speech, waarmee hij de nieuwe Venezolanen welkom heette, daagde hij Donald Trump uit zijn voorbeeld te volgen en Latijns-Amerikaanse migranten in de VS te legaliseren.

Met de ondertekening van het decreet werden 5,781 Colombiaanse burgers genaturaliseerd. Daarnaast werden 207 immigranten uit Ecuador, 253 uit Haïti, 56 uit Italië en 357 uit Syrië verwelkomd door de Venezolaanse regering. Er zijn ook 92 Portugezen, 392 personen uit Peru, 63 uit Spanje en 118 uit Chili en andere landen.

Het Venezolaanse staatshoofd zal daarnaast 500 miljoen USD vragen aan de Verenigde Naties om het Vuelta a la Patria (Keer terug naar het vaderland) -plan te steunen en om Colombiaanse en Ecuadoraanse immigranten en andere nationaliteiten die in het land wonen te ondersteunen. De VN heeft al hulp toegezegd voor dit plan.

BEKIJK OOK
Inter-Guyanese Spelen 2022: goede oogst voor Suriname op eerste dag

Terugkeer

Vuelta a la Patria is een luchtbrug voor de terugkeer van Venezolanen die het land verlieten tijdens de zware economische crisis die ontstond vanwege de Amerikaanse sancties en het instorten van de olieprijs.

 

Met Vuelta kunnen Venezolanen die zich hebben geregistreerd voor terugkeer, naar huis gebracht worden. TeleSur meldt dat reeds duizenden Venezolanen hiervan gebruik hebben gemaakt en terug zijn gevlogen. In Peru hebben zich nog eens minstens 5000 Venezolanen geregistreerd voor terugkeer.

Het Return Homeland Plan voorziet dat teruggekeerde Venezolanen opnieuw kunnen worden ingebracht in het leven dat zij achterlieten, met behulp van verschillende nationale sociale programma’s.

Maduro wijst erop dat er een wereldwijde campagne loopt vanuit de Verenigde Staten “tegen het volk van Venezuela”, om zodoende een sfeer te creëren waarin politieke interventie wordt gerechtvaardigd.