Duizenden hectaren omgeploegd vanwege illegaal Monsantozaad

Redactie GFC Nieuws — Europese boeren moesten vorig jaar duizenden hectaren koolzaad vernietigen, omdat zij illegaal zaad van Bayer-Monsanto hadden gekocht. De affaire kwam pas deze week in de publiciteit.

Bayer zei woensdag dat boeren in Frankrijk en Duitsland duizenden hectares koolzaadvelden moesten omploegen nadat sporen van genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) die niet gebruikt mochten worden voor de teelt, gevonden waren tussen zaden die door het bedrijf werden verkocht.

GMO-gewassen worden over de hele wereld op grote schaal geteeld, maar ze blijven controversieel in Europa, waar maar heel weinig variëteiten zijn toegelaten voor de teelt en sommige landen zoals Frankrijk hun teelt zelfs volledig hebben verbannen.

Controles door de Franse autoriteiten tijdens de afgelopen herfst toonden zeer kleine hoeveelheden GMO-zaden aan, minder dan 0,005 procent van het volume, in drie partijen raapzaad die waren verkocht onder het merk Dekalb.

De GMO-zaden mogen in Europa niet worden gebruikt. Bayer probeerde het zaad terug te halen, maar een deel was al uitgezaaid over 8000 hectaren in Frankrijk en tot 3000 hectaren in Duitsland.

Overige berichten