Duizenden comapatiënten mogelijk bij bewustzijn en weten wat er om zich heen gebeurt, zegt neurowetenschapper

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Er wordt meestal aangenomen dat een persoon in een vegetatieve toestand zich niet bewust is van de wereld om hem heen.

De Britse dokter Adrian Owen, pionier in baanbrekend onderzoek dat het tegendeel heeft bewezen, legt uit waarom we juist wel met deze patiënten moeten praten.

In juli 2005 werd Carol uit het VK aangereden door twee auto’s tijdens het oversteken van een drukke weg. Ze overleefde, maar liep een enorm hersenletsel op, waardoor ze in een vegetatieve toestand verkeerde met weinig hoop op zinvol herstel.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Het heerlijkste gevoel dat ik ooit heb ervaren was toen ik toen dood werd verklaard

Owen vertelt dat de vrouw in een fMRI-scanner werd geplaatst en vroeg haar zich voor te stellen dat ze met haar armen in de lucht zwaaide, alsof ze een potje tennis speelde.

Verbazingwekkend genoeg ‘lichtte’ een deel van haar hersenen dat bekend staat als de premotorische cortex op precies dezelfde manier op als bij gezonde mensen, toen haar werd gevraagd om dezelfde reeks acties in de scanner voor te stellen.

Na een paar jaar wetenschappelijk sleutelen, namen we de techniek een stap verder en communiceerden we met succes met een jongeman die blijkbaar al 12 jaar vegetatief was na een bijna fatale botsing met een politieauto.

Door zijn patroon van hersenactiviteit in de scanner te veranderen om een ‘ja’ of een ‘nee’ aan te geven, kon hij ons vertellen dat hij wist waar hij was, hoe lang hij daar was geweest, wat hij leuk vond om op tv te kijken en of hij al dan niet pijn had (dat had hij niet.)

“In 2016 waren meer dan 1.000 patiënten over de hele wereld gescand met behulp van variaties op de hersenbeeldvormingstechniek die we hadden ontwikkeld. De conclusie is dat ongeveer 25% door heeft wat er om zich heen gebeurt.”