fbpx

Duitsland niet bang voor Amerikaanse handelsoorlog, laat deur open voor Huawei

Redactie GFC Nieuws — Duitsland buigt niet voor Amerika en legt het Chinese techbedrijf Huawei geen strobreed in de weg. De Chinezen mogen in Duitsland het 5G-netwerk opzetten. Als dat leidt tot een handelsoorlog met de Amerikanen, staat de Europese Unie (EU) klaar om Duitsland te verdedigen.

Berlijn sluit op voorhand geen bedrijven uit om te bieden op contracten om de volgende generatie van het 5G mobiele netwerk te ontwikkelen, ondanks immense druk van de Verenigde Staten om Huawei te bannen. Dat zei de Duitse minister van Economie, Peter Altmaier, donderdagavond tijdens een debat op het televisiestation ZDF.

BEKIJK OOK
Wet Fiscale Jurisdictie goedgekeurd door parlement

Washington had als argument aangevoerd dat de Chinese overheid via de systemen van Huawei de hele wereld wilden bespioneren. Duitsland stelt daartegenover dat er voldoende waarborgen zijn om dat te voorkomen.

Er zijn geen winnaars in handelsoorlogen, merkte Altmaier op, en benadrukte dat de EU een dergelijke confrontatie met de VS probeert te vermijden. Maar als Washington zijn economische druk mocht voortzetten of nieuwe sancties zou opleggen aan Europese landen, “is Brussel bereid te reageren met tegenmaatregelen om onze eigen belangen te beschermen en te verdedigen”.