fbpx

Dubbele standaard: ‘Kindermisbruik in Afghanistan cultureel geaccepteerd gebruik’, moeten mariniers begrijpen

De VS heeft een “zeer perverse mensenrechtenagenda” in andere landen, maar haalt de schouders op voor kindermisbruik onder haar toezicht in Afghanistan.

Dat zegt de voormalige Amerikaanse diplomaat Jim Jatras over de in zijn ogen “volledig dubbele standaard” in het mensenrechtenbeleid van Washington.

In een nieuw onderzoeksrapport staat dat Amerikaanse troepen in Afghanistan de opdracht hebben niet tussenbeide te komen in gevallen van kindermisbruik omdat dit een “cultureel geaccepteerd gebruik” zou zijn in dat land.

Soldaten die hun zorgen uitspraken over pedofiele praktijken en kinderverkrachtingen kregen te horen dat het officiële Amerikaanse beleid is dat er niets kon worden gedaan omdat het zou gaan om een “interne Afghaanse aangelegenheid”.

 

In de voorschriften voor Amerikaanse mariniers staat dat mariniers “de cultuur moeten begrijpen, die moeten accepteren zonder erover te oordelen en ermee moeten zien om te gaan”.

OOK INTERESSANT
FOLS adviseert om schooldeuren 24 maart uit veiligheidsoverwegingen gesloten te houden

Jatras wijst erop dat vóór en tijdens de Sovjetperiode in Afghanistan vrouwen veel meer rechten hadden; dat stopte “toen onze vrienden, de Mujahedeen, aan de macht kwamen, en wij moeten hun soevereiniteit respecteren!”

“Tegelijkertijd eisen we van een land als Servië dat er optochten voor homorechten en al dat soort zaken gehouden moeten kunnen worden, terwijl zij dat niet willen”.

“Wij hebben respect voor soevereiniteit wanneer het ons uitkomt en wij rennen er ruw overheen die wanneer wij er geen zin in hebben”, zegt de diplomaat.