fbpx

Drukke voedseldagen: deze week internationaal veel onveilige voeding teruggeroepen

Consumenten over de hele wereld werden deze week achter elkaar geconfronteerd met terugroepacties voor voedsel, dat niet geschikt was voor consumptie. De meeste aandacht ging waarschijnlijk uit naar de recall van de Amerikaanse voedselproducent Del Monte, die tienduizenden dozen met blikjes maiskorrels terughaalde omdat de consumptie van de groente levensgevaarlijk kon zijn.

Op dezelfde dag waarschuwde de Moonstruck Chocolate Company in Portland dat mensen met een allergie voor hazelnoten hun Sea Salt Caramels Tumbled in Milk Chocolate beter niet konden eten, omdat dit een levensgevaarlijke allergische reactie zou kunnen opleveren.

Ook Inspired Organics riep hun Organic Sunflower Butter terug, omdat de Listeria Monocytogenes die daarin terecht was gekomen, fatale infecties kon opleveren bij mensen met een kwetsbaar immuunsysteem zoals jonge kinderen, verzwakte personen of ouderen.

OOK INTERESSANT
FOLS adviseert om schooldeuren 24 maart uit veiligheidsoverwegingen gesloten te houden

In Nederland bleek vrijdag het shoarmavlees van supermarktketen PLUS besmet met de schadelijke salmonellabacterie. Hoogvliet, een andere Nederlandse supermarktketen, had filet cordon bleu, gemarineerde filetlapjes en Wienerschnitzel in de verkoop die eveneens met salmonella was besmet.

Daar bleef het echter niet bij. Er werden veel meer voedingswaren teruggeroepen, maar er werd ook ernstig gewaarschuwd voor niet-eetbare, maar toch gevaarlijke producten. Zoals levensgevaarlijke bedden (de Domi III/Dominik III werd uit de verkoop gehaald), zelfbalancerende scooters die elektrische schokken afgeven en spontaan in brand kunnen vliegen, of sieraden waar veel lood in zit die Europa niet binnen mochten.

De consument is gewaarschuwd.