fbpx

Drukbezochte motivatieweekend voor jongeren omgeving Atjoni

Afgelopen weken heeft Stichting Ko I Sa Boö met succes twee weekenden
georganiseerd om de zesde klassers van lagere scholen Abenaston, Pamboko,
Kaja pati en Pokigron te motiveren aan hun toekomst te werken.

Tijdens deze weekenden kwamen onderwerpen als drugs- en alcoholmisbruik, faalangst, seksualiteit en groepsdruk aan de orde.

Ko I Sa Boö is een stichting die zich, onder leiding van directeur Walter Huur, inzet voor jongeren in Sipaliwini. Dit doen zij onder andere door een aantal scholen te voorzien van leesboeken en het jaarlijks organiseren van motivatieweekenden.

Leerlingen in het binnenland hebben motivatie hard nodig, omdat zij als een
achtergestelde groep in de samenleving worden beschouwd. Huur: ‘om deze
achterstand weg te werken, verwachten we van onze eigen mensen in de stad een
bijdrage om dit doel te realiseren. Door de zesde klassers te motiveren zich in te zetten voor hun eigen toekomst, motiveer je ze serieus aan de slag te gaan op de MULO. Zo zorg je voor een generatie jongeren die een bijdrage kan leveren aan een gezonde samenleving’.

Het motivatieweekend begint inmiddels een begrip in de omgeving te worden.
‘Kinderen horen van oudere broers en zussen over de weekenden en zijn trots als zij zelf oud genoeg zijn om een weekend bij te mogen wonen,’ aldus Huur. ‘Als kinderen zien dat oudere dorpsgenootjes zich ontwikkelen, stimuleert dat hen ook om aan hun toekomst te werken. Zo is een eerste zaadje gepland voor een betere toekomst voor deze jeugd.’

BEKIJK OOK
Vernieuwde bruggen Johanna- Margaretha bieden meer kansen ontwikkeling gebied

Claudia Cotin van het Bureau Dak- en thuislozen (BDT) sprak over omgaan met
faalangst en de gevaren van drugsgebruik.

Orpheo Lamain gaf de kinderen inzicht in het effect van hun gedag op anderen. Moejinga Linga Aboikoni gaf motivatiespeeches en besprak het belang van studeren. Regillio Hardjopawiro nam het stukje criminaliteitspreventie voor zijn rekening en Pukusjani Dawsa seksualiteit.

Naast deze workshops was er ook nog tijd voor ontspanning, in de vorm van
voetballen, samen zingen, ochtendgymnastiek en spelletjes doen.

Naast de motivatieweekenden zijn de plannen van de stichting om structureel sporten muziekactiviteiten in de dorpen te organiseren. Hierdoor ontwikkelen de kinderen in Atjoni zich ook buiten schooltijd, zien ze dat ze meer kunnen dan ze in eerste instantie dachten en groeit hun zelfvertrouwen.