fbpx
Drones worden massaal ingezet in de strijd tegen Covid-19

GFC NIEUWS- Wereldwijd bouwen intussen allerlei start-ups, techbedrijven en wetenschappers eigen experimentele apps met virus-voorspellers en andere hulpmiddelen die grote hoeveelheden data combineren.

De epidemie groeit uit tot een proeftuin voor nieuwe digitale methodes van virusbeheersing, vaak mede mogelijk gemaakt door kunstmatige intelligentie.

Intussen heeft de University of South Australia een ‘pandemische drone’ ontwikkeld die in een menigte kan detecteren wie niest of hoest. Verwacht wordt dat de drone binnen zes maanden beschikbaar is.
De drone zal worden ingezet op luchthavens, cruise schepen, bejaartentehuizen en tussen grote menigte personen.

De Singaporese overheid heeft een ‘Situation Dashboard’ beschikbaar gesteld waarmee op wijkniveau in de stadstaat is in te zoomen op waar besmettingen zijn, hoe oud de patiënten zijn en hoe ze eraan toe zijn.

In Zuid-Korea zijn apps op de markt die corona-alarmen afgeven aan iedereen die in de buurt is geweest van een besmetting.

In de Amerikaanse politiek gaan stemmen op om de bevoegdheden om privé-data te verzamelen uit te breiden in reactie op het virus.

In sommige Chinese steden, waaronder Hangzhou, zijn experimenten met apps die aan burgers een kleurencode toekennen. Groen voor veilig, geel voor verdacht en rood voor waarschijnlijk besmet met Covid-19. De kleurencode krijgen burgers op hun smartphone, en als ze bijvoorbeeld een taxi willen pakken, moeten ze aan de chauffeur bewijzen dat ze veilig zijn. Ben je ‘rood’, dan mag je niet mee.

Het is vooralsnog onduidelijk op basis van welke criteria het systeem precies komt tot de codes, maar internationale media zoals The Economist spraken de laatste weken mensen die op geel werden gezet nadat ze op een internetformulier hadden gemeld dat ze een loopneus hadden.

Politieagenten in Shanghai maken gebruik van speciale, Robocop-achtige helmen met schermen die ze over hun blikveld heen kunnen schuiven. Die helmen maken gebruik van augmented reality en 5G-internet om agenten te helpen mensen met koorts te spotten in menigtes.

Er zijn ook andere digitale manieren om besmette individuen aan te wijzen en te isoleren. Bewakingscamera’s met automatische temperatuurscanners kunnen de lichaamstemperatuur van individuen meten in mensenmassa’s. Loopt er iemand met koorts, is diegene er zo uitgepikt en geïsoleerd.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…