Dringende oproep longarts! Alarm!

In deze uitzonderlijke omstandigheden voelen wij, longartsen ons genoodzaakt om alarm te slaan.

De overheid heeft op basis van wetenschappelijk advies, drastische, maar broodnodige maatregelen genomen in een poging de corona viruspandemie in te dammen.

Jammer genoeg merken we dat de ernst van de situatie bij een aantal mensen nog niet is doorgedrongen. De boodschap die we vanuit Italië en Spanje krijgen, doet echter het ergste vermoeden.

De “Lock-down” party’s van gisteren zijn onbegrijpelijk en beschamend!

Ook de jeugd moeten we eraan blijven herinneren dat dit geen gewone vakantie is, en dat het geen goed idee is om met de hele klas bij iemand thuis samen te hokken voor een feestje of toch gewoon groepsverband verder te gaan sporten buiten het officiële circuit om.

De uitzonderlijke  maatregelen zijn enerzijds van het grootste belang om de meest kwetsbaren onder ons te beschermen, anderzijds om een crash van ons gezondheidssysteem te voorkomen: als het virus zich verder verspreidt, gaan ook grote groepen verpleegkundigen en artsen wegvallen en resten er te weinig handen over om voor ALLE zieken te zorgen, dus niet alleen de coronapatiënten. Dit is geen doemscenario, we houden hier ernstig rekening mee. De situatie in Italië illustreert immers wat er in een dergelijke situatie kan gebeuren.

Vandaar een warme oproep om de richtlijnen van de overheid correct en nauwgezet te volgen! I het niet voor u zelf, dan wel voor de meer kwetsbare medeburgers en zorgverleners.

De komende uren, dagen en weken zijn cruciaal. Enkel met een solidaire houding van allen kan het tij gekeerd worden, de speeltijd is voorbij!

Niemand van ons had gedacht dat we vanuit ons beroep, deze boodschap zouden verkondigen, maar nu moet het toch: jullie mogen dit bericht gerust verspreiden.

Ulrike Himpe

Longarts AZ

Hieronder adviezen om de kans op besmettingen met het coronavirus te verkleinen.

1.Elkaar de handen niet schudden.
2.Je handen veel vaker wassen met vloeibaar zeep en vervolgens drogen met een schoon wegwerp servet en/of desinfecteren met een alcoholgel.
3.Beperk of vermijdt ook het lichamelijk contact met anderen en vermijdt alle drukke plekken.
4.Houdt afstand, tenminste 1,5 tot 2 meter(s), van anderen.
5.Gebruik vooral in publieke ruimten, na het wassen van je handen, een schoon servet om de kraan te sluiten en eventueel deurknoppen, andere knoppen en hendels te bedienen.
6.Was ook je handen of desinfecteer deze direct na het aanraken van contant geld, hendels en knoppen in publieke ruimten, het openbaar vervoer, hendels van winkelwagens, pinapparaten.
7.Vermijdt het contact met personen die koorts hebben en/of griep – of verkoudheidsverschijnselen vertonen of uit risicogebieden komen.
8.Bij hoesten en/of niezen een wegwerp zakdoek gebruiken en deze gelijk in de vuilbak doen om anderen niet te besmetten. Indien u geen wegwerp zakdoek voorhanden heeft: hoesten en/of niezen in de binnenkant van de ellebogen.
9.Blijf bij griep, verkoudheid, koorts en/of ademhalingsklachten thuis in afzondering van anderen.
10. Maak plekken zoals tafels, hendels, knopjes, toetsen, leuningen, autosturen en materialen die regelmatig door anderen worden aangeraakt regelmatig schoon met een desinfecterend middel.

Overige berichten