fbpx

Driejarige jongen besmet met builenpest, vrouw gehospitaliseerd na het eten van marmottenvlees

GFC NIEUWS- Een driejarige jongen in China is besmet geraakt met de builenpest, terwijl een vrouw in buurland Mongolië gehospitaliseerd is na het eten van marmottenvlees.
Enkele maanden geleden dook de builenpest weer op in Mongolië en daarna in China, nadat het virus in de middeleeuwen meer dan 200 miljoen doden had gemaakt.
De besmettingen hebben in beide landen voor opschudding gezorgd. Alle personen die in contact zijn gekomen met de patiënten zijn intussen geïsoleerd.
Omdat de pest kan worden overgegeven van mens tot mens, raden autoriteiten inwoners aan zichzelf goed te beschermen. Daarnaast wordt het jagen op en eten van dieren die de ziekte kunnen verspreiden verboden. Als iemand om onduidelijke redenen hoge koorts heeft of zelfs overleden is, moet dat gemeld worden.
Ook moeten inwoners melding maken van zieke of dode marmotten en andere dieren.
De builenpest is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis. De ziekte is een zoönose wat inhoudt dat de bacterie wordt overgedragen van dieren naar mensen. Pest circuleert met name onder wilde knaagdieren en vlooien.
Builenpest begint met koorts, hoofdpijn en koude rillingen, gevolgd door het ontstaan van zeer pijnlijke builen, met name in de liesstreek en de oksels. Zonder behandeling dringt de bacterie in ongeveer de helft van de gevallen door in de bloedbaan en veroorzaakt sepsis (bloedvergiftiging). Onbehandelde sepsis is vrijwel altijd dodelijk.

BEKIJK OOK
Chivano Anakaba gezocht in cold case