fbpx

Drie tot vier minuten dagelijks lichamelijke activiteit kan je leven verlengen

GFC NIEUWSREDACTIE- Er is goed nieuws voor degenen die niet graag sporten of naar de sportschool gaan.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat slechts drie tot vier minuten dagelijkse lichamelijke activiteit geassocieerd wordt met grote verminderingen van het risico op vroegtijdig overlijden, met name door hart- en vaatziekten.

De studie is vandaag gepubliceerd in Nature Medicine en wordt geleid door het Charles Perkins Center van de Universiteit van Sydney in Australië.

Het is de eerste die nauwkeurig de gezondheidsvoordelen meet van wat onderzoekers “krachtige intermitterende levensstijl fysieke activiteit” of VILPA hebben genoemd.

VILPA is de zeer korte periodes van krachtige activiteit (tot één tot twee minuten) die we elke dag met verve doen, zoals rennen voor de bus, uitbarstingen van power walking tijdens het doen van boodschappen of het spelen van energieke spelletjes met de kinderen.

BEKIJK OOK
Heb je moeite met slapen? Wetenschappers adviseren fysieke activiteit aan

De onderzoekers ontdekten dat slechts drie tot vier van één minuut VILPA elke dag geassocieerd zijn met een vermindering tot 40 procent van de sterfte door alle oorzaken en kanker, en tot een vermindering van 49 procent van de sterfte gerelateerd aan hart- en vaatziekten.