fbpx

Drie of vier doses mRNA-vaccins effectief bij voorkomen omicroninfectie

GFC NIEUWSREDACTIE- Uit een serologisch onderzoek onder 5.310 bloeddonoren en andere vrijwilligers schat een internationaal onderzoeksteam dat drie doses van de Comirnaty- of CoronaVac-vaccins respectievelijk 48% of 30% effectief waren in het voorkomen van omicroninfectie kort na vaccinatie, waardoor ze kort na een vierde dosis verder verbeterden.

De onderzoekers verwachtten dat bescherming tegen infectie ook betrekking heeft op bescherming tegen overdracht, en dit is een van de eerste rapporten die door vaccins geïnduceerde bescherming tegen overdracht van omicronvirussen suggereert.

De effectiviteit van het vaccin nam daarna echter snel af gedurende 100 dagen. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in Nature Medicine.

De SARS-CoV-2 omicronvariant heeft een verbeterde overdraagbaarheid en ontsnapping van vaccin-afgeleide immuniteit aangetoond.

OOK INTERESSANT
Stomdronken vrouw valt flauw en wordt wakker met 'rottende benen'

Er zijn uitgebreide gegevens over hoe COVID-19-vaccins ernstige ziekten, ziekenhuisopname en overlijden op robuuste wijze voorkomen. Er zijn echter maar weinig studies die hun effectiviteit bij het voorkomen van omicroninfecties hebben onderzocht, ongeacht de symptomen of ernst. Preventie van infectie zelf duidt op preventie van zowel asymptomatische als symptomatische ziekteoverdracht.

De resultaten geven aan dat boostervaccinatie met behulp van het mRNA of geïnactiveerde vaccinplatforms effectief is in het voorkomen van SARS-CoV-2 omicron BA.2-infectie op korte termijn. Dit draagt bij aan eerdere studies die een robuuste effectiviteit van het vaccin aantonen bij het voorkomen van ernstige ziekten en sterfgevallen.