fbpx

Dramatische koerswijziging Greenheart Suriname

De stillegging van de zagerij in Apoera is intussen een feit en de andere operaties van Greenheart zijn hetzelfde lot beschoren.

De afgelopen weken werden op de werklocaties Tibiti, Apoera, Mozeskreek en het hoofdkantoor aan de Duisburglaan Chinese managers binnengebracht die voorheen werkzaam waren bij All Woods Timber NV.

Volgens informanten blinkt het nieuwe management uit in non-communicatie en overal ontstaan er geruchten over het verder uithollen van het bedrijf.

De arbeiders zitten al geruime tijd in onzekerheid en er is hen geen verdere informatie meer verstrekt over wie zal mogen blijven en wie zal moeten verdwijnen. De bond is bang dat verdere acties zullen escaleren in vernieling op de zagerij en bedreigingen naar het nieuwe management en arbeiders. Ondanks een oproep van de vakbond om rustig te blijven zijn er wel vernielingen aangebracht aan de wagen van de (nieuwe) zagerijmanager. Deze situatie heeft gemaakt dat de spanning te snijden is in Apoera.

“De nieuwe managers zijn de productie niet komen verhogen alles is juist stop gezet”, zegt een werkneemster die liever anoniem wenst te blijven. “De vijf laatste weken waren de langste in mijn leven. Elke dag komen we naar de zagerij en kunnen we niets doen dan wachten, wachten op werk, wachten op een beslissing”. De onzekerheid wordt sommige werknemers teveel. “Niemand weet wat er verder gaat gebeuren. De kapiteins hebben opgeroepen om rustig te blijven, maar dat is moeilijk. Van binnen staan we allemaal onder spanning. We begrijpen de situatie niet. In plaats van geld te maken met het verzagen van stammen, gebeurt er niets. De nieuwe managers praten niet eens met ons. In juli hebben we nog 4.000 kuub houtblokken verzaagt, in augustus hebben we helemaal niets gedaan.”

Ook op de houtconcessies in Mozeskreek en Tibiti ligt zowat alles stil. Daar werken verschillende Surinaamse contractors die zich bezighouden met de inventarisatie, de houtkap en het transport van de stammen. De contractors zijn in geen tijden meer betaald.

“We maken ons ernstige zorgen over de financiële toestand van het bedrijf. Sinds het nieuwe management is de situatie alleen maar erger geworden. We krijgen niets meer uitbetaald”, zegt een contractor die is gestopt met werkzaamheden.

Met totale concessies van rond de 700.000 hectare is Greenheart Suriname een van de grootste houtbedrijven in ons land. Bij het bedrijf werken ruim 400 mensen en voor de contractors en toeleveranciers circa 700. In totaal 1100 arbeidsplaatsen die nu dreigen te verdwijnen. Daarnaast dreigt de staat Suriname een aanzienlijk bedrag aan belastingen mis te lopen.