fbpx

Douchen of baden tijdens onweer kan levensgevaarlijk zijn, zeggen experts

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Amerikaanse en Europese geleerden adviseren ten tijde van een onweersbui contact met stromend water te vermijden.

Het kan soms flink misgaan. In 2019 werd de 12-jarige Max uit Gouda (NL) tijdens het douchen geraakt door bliksem.

‘Ik hoorde een harde knal en op dat moment sprong ik op van de pijn. Ik sta onder stroom, dat wist ik gelijk.’, vertelde hij via Limburger.

Jaarlijks sterven er een handjevol mensen in Nederland door bliksem. Michael Bertels, expert op het gebied van elektriciteit bij de brandweer, vertelt dat bliksemongevallen nauwelijks voorkomen omdat woningen tegenwoordig aan strenge eisen voldoen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Wetenschappers ontdekken oorzaak Covid-teen

Toch zijn er volgens experts dingen die je kunt doen tijdens een heftige onweersbui om jezelf en je naasten te beschermen.

Ze vertellen dat je op de fiets veel risico loopt getroffen te worden door bliksem en dat de rubberen banden van een fiets je niet beschermen. Schuil ook niet onder een boom en haal de stekkers uit het stopcontact.

BEKIJK OOK
Mooie jongedame gaat op zes dates per week om boodschappengeld te besparen

Ook in een tent ben je volgens de specialisten niet veilig, de kans om geraakt te worden ligt hier mogelijk hoger omdat tenten vaak omringt zijn door bomen en lantaarnpalen. Verder is een tent vaak het hoogste punt, wat de kans op inslag vergroot.

De experts voeren aan dat de constructie van een auto optimale bescherming biedt tegen blikseminslag. Schuil dus in een gebouw of in een auto.

Tot slot delen de kenners mede dat indien je je in de open lucht bevindt en nergens kan schuilen, je het beste kan hurken met je hielen tegen elkaar. Ga niet liggen of zwemmen.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER