fbpx

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.
Er is een gezamenlijke kaart gemaakt van Wit Santi en Hollandse Kamp omdat ze dezelfde jacht en visgronden delen. De demarcatie activiteiten vonden eind vorig jaar en begin dit jaar plaats, maar door de uitbraak van Covid-19 in Suriname kon pas in oktober weer gestart worden met het verwerken van de verzamelde data.
De demarcatie van het woon- en leefgebied van Wit Santi en Hollandse Kamp maken deel uit van het gemeenschapsproject van Wit Santi onder het Indigenous Navigator programma dat door VIDS wordt uitgevoerd. De financiering komt van de Europese Unie.
De kaart waarop belangrijke plekken zijn aangegeven, is tijdens de dorpsvergadering gepresenteerd aan de dorpelingen door projectleider tevens hoofdbasya Michael Swedo en dorpshoofd Patrick Mande van Wit Santi. Bewoners kregen de gelegenheid om de kaart te bestuderen en eventuele correcties voor te stellen. Er was geen commentaar op de kaart en de aanwezigen konden zich unaniem hierin terugvinden.
Met het gemeenschapsproject “Versterken van Inheemse Volken voor de wettelijke erkenning van hun rechten op het traditionele grondgebied” wil Wit Santi zich sterk maken voor juridische erkenning van hun woon- en leefgebied. Naast de kaart wordt er ook gewerkt aan een boek over de historische plaatsen van Wit Santi.
De inheemsen willen hiermee aantonen dat zij en hun voorouders al heel lang leven in dit gebied. Hiermee willen zij bewerkstelligen dat de Staat Suriname hun traditioneel gebied erkent en dat er een einde komt aan gronduitgiftes waarmee ze verschillende keren zijn geconfronteerd. Zo is er een terrein van 835 hectare uitgeven aan NV Luchthavenbeheer.
Morgen, 24 november, zullen bewoners van Wit Santi een petitie overhandigen aan vicepresident Ronnie Brunswijk. Zij zullen publiekelijk hun grondenrechten opeisen alsmede intrekking van alle grondbeschikkingen die in hun woon- en leefgebied zijn uitgegeven.
Er zal na de overhandiging van de petitie een persconferentie gehouden worden bij het bureau van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, waarbij het dorpsbestuur van Wit Santi uitgebreid zal ingaan op deze kwestie.

BEKIJK OOK
Nurmohamed bezoekt OW-projecten Coronie en Nickerie