Doorbraak: nieuw vaccin voor kankerimmunotherapie

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Wetenschappers voorspellen aanzienlijke vooruitgang op het gebied van kankervaccins binnen de komende vijf jaar.

In tegenstelling tot traditionele vaccins zijn deze ontworpen om tumoren te doen krimpen en te voorkomen dat kanker terugkomt.

Verschillende soorten kanker worden doelbewust aangepakt met deze vaccins, waaronder borst-, long-, melanoom- en alvleesklierkanker.

Deze vaccins hebben als doel om de T-cellen van het immuunsysteem te stimuleren om kankercellen te herkennen en te vernietigen.

mRNA-technologie, die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor kanker voordat het werd gebruikt in COVID-19-vaccins, speelt een belangrijke rol in nieuwe vaccins.

In Philadelphia (VS)  is Dr. Susan Domchek, directeur van het Basser Center bij Penn Medicine, bezig met het werven van 28 gezonde mensen met BRCA-mutaties voor een vaccintest.

Deze mutaties verhogen het risico op borst- en eierstokkanker. Het idee is om zeer vroege abnormale cellen te doden voordat ze problemen veroorzaken.

Vaccins voor individuen met erfelijke aandoeningen met een hoog risico zijn ook in ontwikkeling.

OOK INTERESSANT
Wandelen is toegankelijke vorm van beweging met veel voordelen