fbpx

Doorbraak in de wetenschap: eerste menselijk embryo-achtige blauwdruk van menselijke stamcellen

GFC NIEUWS- Wetenschappers van het Hubrecht Instituut en Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk hebben een nieuw model ontwikkeld om een vroege fase van de menselijke ontwikkeling te bestuderen, met behulp van menselijke embryonale stamcellen.
Het model heeft een aantal belangrijke kenmerken van een embryo van ongeveer 18-21 dagen oud. Daarom stelt het blauwdruk de onderzoekers in staat de processen te bestuderen die de vorming van het menselijk lichaam regelen en die nog nooit eerder direct zijn waargenomen.
Het begrijpen van deze processen kan in de toekomst mogelijk gebruikt worden om de oorzaken van geboorteafwijkingen en ziekten bij de mens te ontdekken, en om hiervoor tests bij zwangere vrouwen te ontwikkelen, wordt aangehaald.
“Ons model maakt een deel van de blauwdruk van een mens”, zegt Alfonso Martinez Arias van de afdeling Genetica aan de Universiteit van Cambridge, die de studie leidde. “Het is spannend om getuige te zijn van de ontwikkelingsprocessen die tot nu toe aan het zicht zijn onttrokken en die niet eerder bestudeerd konden worden.”
In de studie beschrijven de onderzoekers een methode waarin ze menselijke embryonale stamcellen gebruiken om een driedimensionaal geheel van cellen te maken, een zogenaamde gastruloïde. Deze gastruloïde vormt drie lagen die zijn georganiseerd op een manier die lijkt op het vroege menselijke lichaamsplan.

BEKIJK OOK
Controlepost Zanderij weer operationeel