fbpx
Facebook Pagelike Widget

Doorbraak in de wetenschap: eerste menselijk embryo-achtige blauwdruk van menselijke stamcellen

GFC NIEUWS- Wetenschappers van het Hubrecht Instituut en Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk hebben een nieuw model ontwikkeld om een vroege fase van de menselijke ontwikkeling te bestuderen, met behulp van menselijke embryonale stamcellen.

Het model heeft een aantal belangrijke kenmerken van een embryo van ongeveer 18-21 dagen oud. Daarom stelt het blauwdruk de onderzoekers in staat de processen te bestuderen die de vorming van het menselijk lichaam regelen en die nog nooit eerder direct zijn waargenomen.

Het begrijpen van deze processen kan in de toekomst mogelijk gebruikt worden om de oorzaken van geboorteafwijkingen en ziekten bij de mens te ontdekken, en om hiervoor tests bij zwangere vrouwen te ontwikkelen, wordt aangehaald.

“Ons model maakt een deel van de blauwdruk van een mens”, zegt Alfonso Martinez Arias van de afdeling Genetica aan de Universiteit van Cambridge, die de studie leidde. “Het is spannend om getuige te zijn van de ontwikkelingsprocessen die tot nu toe aan het zicht zijn onttrokken en die niet eerder bestudeerd konden worden.”

In de studie beschrijven de onderzoekers een methode waarin ze menselijke embryonale stamcellen gebruiken om een driedimensionaal geheel van cellen te maken, een zogenaamde gastruloïde. Deze gastruloïde vormt drie lagen die zijn georganiseerd op een manier die lijkt op het vroege menselijke lichaamsplan.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…