fbpx

Door grote fouten gaan miljoenen nu vroegtijdig dood door coronavirus

Er zijn gewoon vreselijk veel grote blunders gemaakt!  Hierdoor gaan mogelijk miljoenen onschuldige mensen dit jaar nog vroegtijdig sterven.

Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus, toen nog alleen in China, heb ik de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Ook de wijze waarop China, de WHO, virologen in Europa en de VS, evenals regeringen van verschillende landen de uitbraak hebben gebagatelliseerd. Het viel allemaal wel mee, zo wilden ze ons nog doen geloven.

Geen paniek mensen, zo spraken de WHO en regeringsleiders eind december 2019 nog op laconieke wijze.

Maar je hoefde beslist geen deskundige te zijn om de grote chaos die er nu heerst te zien aankomen. De uitspraken van de internationale gezondheidsinstanties nam ik toen al niet serieus en nu nog minder.

Kenmerkend voor de lakse houding was ook een tv- interview met een Rotterdamse viroloog, een vrouw die bovendien een adviserende taak heeft binnen de WHO, een paar weken voor de grote uitbraak in Nederland. “Ach, je kan gewoon vrijuit lopen in Nederland. Je zal niet zo snel besmet raken met het coronavirus”, vertelde ze lachend op de Nederlandse tv.

Nog geen korte tijd later zijn een groot aantal mensen besmet geraakt met het coronavirus tijdens carnavalsfestiviteiten, een aantal zijn al overleden.

Ze deed deze domme uitspraken terwijl er nota bene op dat moment al duizenden besmettingen waren geteld in Italië. Wat een schandaal!

Ook na de uitbraak in Nederland heeft men vreselijk geblunderd. Men koos liever voor economische belangen, dan voor de Volksgezondheid.

Het enige wat men vervolgens in Holland adviseerde was om de handen vaker te wassen. Helemaal niets werd gezegd over social distancing!

Pas nadat men in de gaten kreeg dat die maatregelen geen effect hadden, werden er mondjesmaat nieuwe geïntroduceerd. Onder meer elkaar geen handen meer geven. Maar de markten en alle plekken waar er veel mensen tegelijk bij elkaar kwamen, waren nog gewoon in bedrijf.

Zo heeft Nederland vreselijk gedraald. Zo kon het dat tot voor kort nog, de Haagse markt, de grootste markt van Europa, nog gewoon open was en bovendien erg druk bezocht werd. Pas in een later stadium toen men doorhad dat het aantal besmettingen niet terugliep werd de markt gesloten en zijn er nieuwere maatregelen doorgevoerd.

Politiek is ook vooruit kunnen kijken en het blijkt vaker dat politici daar soms heel slecht in zijn!

Maar terug naar de blunders die ervoor zorgen dat de hele wereld in een enorme crisis is terechtgekomen. Dat vele duizenden en mogelijk miljoenen vroegtijdig naar hun graf moeten worden gebracht.

Hadden politici niet ervoor moeten zorgen dat de uitbraakplek Wuhan in China direct werd geïsoleerd? Dat alle personen in die streek moesten worden afgesloten van de buitenwereld? Moesten niet alle vliegreizen, treinreizen  en alle mogelijke transportvormen direct worden stopgezet om de virusuitbraak in de kiem te smoren?

Dat is niet gebeurd omdat de economische belangen prevaleerden. Op die manier konden talrijke coronabesmette personen de stad verlaten, richting de rest van de wereld. Dit alles zou in een vroeg stadium voorkomen kunnen worden.

Ook in Suriname werden er fouten gemaakt. Ik ben blij dat de grenzen gesloten zijn, hoewel veel te laat. Al een maand daarvoor had ik middels een ingezonden stuk hiervoor gepleit.

Tref in ieder geval in Suriname direct veel hardere maatregelen! Liever laat dan nooit!

Drs. J. Kerto

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.