Doodzieke peuter mag niet verder worden behandeld, oordeelt rechter

Alfie Evans, 23 maanden oud, is doodziek. Zijn leven zou mogelijk met een behandeling in Italië gered kunnen worden. Maar dat mag niet… van zijn artsen.

De doktoren van het Alder Hey Children’s Hospital in het Britse Liverpool zijn onverbiddelijk: Alvie heeft nog maar nauwelijks hersenfuncties en verdere behandeling is daarom nutteloos.

De peuter lijdt aan een degeneratieve neurologische aandoening die de medici niet precies kunnen identificeren.

Zijn ouders weigeren zich neer te leggen bij het doodsvonnis van de artsen. Zelfs paus Franciscus bemoeide zich ermee en regelde een ziekenhuis in Rome, waar de artsen denken dat behandeling wel degelijk mogelijk is.

Het Italiaanse ministerie van Defensie zorgde voor een vliegtuig dat op ieder gewenst moment met Alfie kan vertrekken.

Mag niet

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bezorgde de peuter het Italiaanse staatsburgerschap, zodat er geen problemen kunnen ontstaan tijdens zijn reis en aankomst.

Het mocht allemaal niet baten. Een Britse rechter zei dinsdag dat de ouders van de terminaal zieke peuter hem niet naar Italië mogen brengen voor behandeling.

Volgens de Britse rechtbank zou dit zinloos en verkeerd zijn.

Daarmee lijkt Alfie hetzelfde lot beschoren als een ander Brits kind, Charlie Gard, dat stierf aan een zeldzame genetische ziekte in juli 2017 na een venijnige rechtszaak waarbij zijn ouders hadden gevraagd om behandeling in de Verenigde Staten en in Italië