fbpx

Doodzieke 9/11-held verliest strijd tegen kanker

Luis Alvarez (53), voormalige politie-inspecteur bij de ontmijningsdienst van de New Yorkse politie die op 11 september 2001 in de VS honderden mensen evacueerde, is overleden aan kanker.

Vorige week vergezelde hij nog Jon Stewart (een voormalige talkshow host) in het Amerikaanse Congres om zich te ijveren voor behoud van financiële steun aan hulpverleners die betrokken waren bij 9/11 en kreeg na zijn speech een staande ovatie.

Maar na 68 chemo-behandelingen konden artsen niets meer voor hem doen. “Ik heb er vrede mee”, zei Alvarez vanuit zijn ziekbed.

Op 9/11 aarzelde hij geen seconde toen hij een oproep kreeg om te gaan helpen op Ground Zero. Wekenlang doorzocht hij het puin op zoek naar slachtoffers en ademde giftige dampen in.

Kort voordat hij stierf schreef hij op Facebook: “Ik ben oké. Ik heb niet zo veel pijn. Ik ben omringd door mijn familie en heb er vrede mee”, zei hij. Alvarez voegde eraan toe dat hij geen spijt had van zijn werk als hulpverlener op en rond Ground Zero.

BEKIJK OOK
Nachtmerries op middelbare leeftijd gekoppeld aan verhoogd risico op dementie

“Het was mijn job. Toen ik dat telefoontje kreeg om hulp te bieden, aarzelde ik geen seconde. Ik heb er helemaal geen spijt van. Wij zijn daar drie maanden aan de slag geweest op zoek naar slachtoffers. Ik deed wat elke hulpverlener zou doen. Ik ben niet bijzonder. Wij boden allemaal hulp en nu betalen we daar de prijs voor.”

Alvarez deelde het nieuws over zijn verslechterde toestand woensdag op Facebook. Hij schreef dat hij zou blijven vechten, maar dat artsen niets meer voor hem konden doen. Hij voegde er een foto bij van voor zijn ziekte.