Donderdag 4 november een nationale vrije dag vanwege Divali

GFC NIEUWSREDACTIE- Dit jaar wordt het Divali-feest in Suriname gevierd op donderdag 4 november.

Dit meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Deze dag is gelijkgesteld met de zondag en daardoor een vrije dag.

Verwacht wordt dat op deze dag een total lockdown zal gelden.

Divali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent.

De olielampjes, Dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, Diya of Dia, met katoen wattenlontje en geklaarde boter (ghee).

Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken.

Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.

Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten. In India steekt men daarnaast ook vuurwerk af. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband.

Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop.

In Suriname is het sinds 2010 een Nationale Dag. Een week lang brandt op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo de Suriname Dia.