fbpx

Dolce en Gabbana hebben heel veel spijt, na mislukte pizza-spaghetti-cannolo act

Duìbùqǐ’, en ‘Het zal echt nooit meer gebeuren’: Domenico Dolce en Stefano Gabbana wisten niet hoe diep zij door het stof moesten in hun poging te redden wat er te redden valt. D&G dreigt namelijk een belangrijk deel van hun markt kwijt te raken, na een serie tamelijk onhandige reclamespotjes.

Dolce & Gabbana sloten het vorige fiscaal jaar af met een omzet van bijna 1,3 miljard euro. Pakweg een derde daarvan komt uit China.

Eerder deze week luidde het bedrijf hun D&G Loves China-campagne in met een serie van drie grappig bedoelde advertenties. Daarin probeert een klungelig Chinees model Italiaanse gerechten met eetstokjes naar binnen te werken: het werd een million-dollar-fiasco.

Te groot voor je?

De pizza en de spaghetti gingen al moeizaam, maar bij de enorme cannollo ging het helemaal mis, waarop de voice-over vraagt of “hij misschien te groot voor je is”. De seksuele toespeling ging er niet bij iedereen in.

 

Een groot deel van het Chinese publiek zag vooral racisme en veel minder seksisme in het spotje, met de website Jing Daily – gespecialiseerd in luxegoederen – voorop. Die beschuldigde het fashionbedrijf van “het bagatelliseren van de eeuwenoude Chinese cultuur en het op stereotiepe en zelfs racistische wijze weergeven van Chinese vrouwen.”

BEKIJK OOK
Gro Tide schenkt groentetuinen aan opvanginstellingen voor mensen met een beperking

Sina Weibo, een soort combinatie van Twitter, Facebook en andere sociale media, verwijderde de spotjes. Van daaruit was het een kleine stap naar de Boycot Dolce-beweging.

En toen op Instagram een post verscheen waarin Stefano de Chinezen een “onwetende, vieze, stinkende maffia die honden eet” noemde, waren de rapen gaar.

Spijt

Op sociale media verschenen filmpjes van mensen die hun D&G-producten vernietigen. Actrice Dilraba Dilmurat, het gezicht van D&G in China, liet weten dat zij het merk boycot. De Chinese detailhandel liet het merk als een hete aardappel vallen. Een D&G-modeshow die woensdag in Sjanghai moest plaatsvinden, werd in opdracht van het Chinese ministerie van Cultuur en Toerisme geschrapt.

De modejongens moesten razendsnel overschakelen naar damage control: de Insta’s van zowel het bedrijf als van Stefano zouden gehackt zijn, en de naamgevers lanceerden een filmpje waarin zij in een soort Simon & Garfunkel-act diepe, diepe spijt betuigden.

En dat zelfs in het Chinees: duìbùqǐ, het spijt ons. En nu maar hopen dat de Chinezen hun mea culpa accepteren – scheelt weer een half miljard omzet, die het bedrijf dreigt mis te lopen.

Foto: D&G Corporate website