fbpx
Dolce en Gabbana hebben heel veel spijt, na mislukte pizza-spaghetti-cannolo act

Duìbùqǐ’, en ‘Het zal echt nooit meer gebeuren’: Domenico Dolce en Stefano Gabbana wisten niet hoe diep zij door het stof moesten in hun poging te redden wat er te redden valt. D&G dreigt namelijk een belangrijk deel van hun markt kwijt te raken, na een serie tamelijk onhandige reclamespotjes.

Dolce & Gabbana sloten het vorige fiscaal jaar af met een omzet van bijna 1,3 miljard euro. Pakweg een derde daarvan komt uit China.

Eerder deze week luidde het bedrijf hun D&G Loves China-campagne in met een serie van drie grappig bedoelde advertenties. Daarin probeert een klungelig Chinees model Italiaanse gerechten met eetstokjes naar binnen te werken: het werd een million-dollar-fiasco.

Te groot voor je?

De pizza en de spaghetti gingen al moeizaam, maar bij de enorme cannollo ging het helemaal mis, waarop de voice-over vraagt of “hij misschien te groot voor je is”. De seksuele toespeling ging er niet bij iedereen in.

 

Een groot deel van het Chinese publiek zag vooral racisme en veel minder seksisme in het spotje, met de website Jing Daily – gespecialiseerd in luxegoederen – voorop. Die beschuldigde het fashionbedrijf van “het bagatelliseren van de eeuwenoude Chinese cultuur en het op stereotiepe en zelfs racistische wijze weergeven van Chinese vrouwen.”

Sina Weibo, een soort combinatie van Twitter, Facebook en andere sociale media, verwijderde de spotjes. Van daaruit was het een kleine stap naar de Boycot Dolce-beweging.

En toen op Instagram een post verscheen waarin Stefano de Chinezen een “onwetende, vieze, stinkende maffia die honden eet” noemde, waren de rapen gaar.

Spijt

Op sociale media verschenen filmpjes van mensen die hun D&G-producten vernietigen. Actrice Dilraba Dilmurat, het gezicht van D&G in China, liet weten dat zij het merk boycot. De Chinese detailhandel liet het merk als een hete aardappel vallen. Een D&G-modeshow die woensdag in Sjanghai moest plaatsvinden, werd in opdracht van het Chinese ministerie van Cultuur en Toerisme geschrapt.

De modejongens moesten razendsnel overschakelen naar damage control: de Insta’s van zowel het bedrijf als van Stefano zouden gehackt zijn, en de naamgevers lanceerden een filmpje waarin zij in een soort Simon & Garfunkel-act diepe, diepe spijt betuigden.

En dat zelfs in het Chinees: duìbùqǐ, het spijt ons. En nu maar hopen dat de Chinezen hun mea culpa accepteren – scheelt weer een half miljard omzet, die het bedrijf dreigt mis te lopen.

Foto: D&G Corporate website

Meer nieuws

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…