“Help je lichaam vechten tegen Covid-19”

GFC NIEUWSREDACTIE- “Doe alles wat mogelijk is om je lichaam te helpen vechten tegen Covid-19”.

Dit belangrijkste advies geeft dokter Diana Chan Jon Chu de Covid-19 patiënten mee tijdens de persconferentie van 16 september betreffende de Covid-19 situatie in Suriname. Zij is lid van het thuisisolatie team en is belast met de monitoring van deze groep Covid-patiënten.

Chan Jon Chu gaf aan dat isolatie begint vanaf het moment dat de dokter het advies gegeven heeft of als iemand zelf besluit de Covid-test te doen. Nadat iemand de Covid-test gedaan heeft, dient de persoon direct naar huis te gaan en zich af te zonderen van anderen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Als je binnenkort komt te overlijden door het C- virus is dat waarschijnlijk je eigen schuld

De arts benadrukt dat sommige mensen na de test zich niet houden aan de instructies gegeven door de artsen en het BOG. Zij gaan winkelen of op familiebezoek en bij aankomst thuis, krijgen ze te horen dat ze positief zijn. In die tussentijd hebben ze in al hun gedragingen, voordat ze het resultaat krijgen, reeds de kans gehad om anderen te besmetten.

Het advies is nog altijd volgens haar direct naar huis te gaan om ervoor te zorgen dat anderen niet in gevaar worden gebracht. Eenmaal thuis, dienen mensen binnenshuis zich te houden aan de regels van MoHaNa (mond kap op, handen wassen en houd afstand)

Na het positief resultaat van de Covid-test, zijn er een aantal leefstijl adviezen, geeft arts Chan Jon Chu aan. Primair moet een Covid-patiënt ervoor zorgen dat het lichaam zelf kan vechten tegen Covid-19.

De persoon moet het lichaam een ‘weerstand boost’ geven om te kunnen vechten tegen Covid. Een van de boosters is volgens de arts gezonde voeding.

“Blijven eten! Ook al heb je geen eetlust, ook al zeg je ‘t eten smaakt naar niks, blijf eten. Als je twee tot drie dagen niet eet, omdat het eten niet lekker is, verzwakt je lichaam door tekort aan voeding. Blijven drinken, twee tot drie liter water per dag en veel fruit eten om de vitamines op die manier naar binnen te krijgen”, legde de arts uit.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Ga zo snel mogelijk vaccineren nu Delta en Lambda – varianten op de loer liggen

Daarnaast helpt het ‘in beweging blijven’, de weerstand een boost te geven. “Doe wat lichte oefeningen, doe wat tuinwerk. Lig en zit niet de hele dag, want dat verzwakt het lichaam ook meer. Doe ademhalingsoefeningen, het advies voor mensen die ademhalingsproblemen hebben.”

De arts benadrukt verder: “Vul je longen met lucht door diep in en uit te ademen. Ook twee keer per dag naar buiten gaan, tien tot vijftien minuten in de zon staan om frisse lucht naar binnen te krijgen. Het zonlicht op je lichaam zorgt ook voor boost van je weerstand.”

Bij verslechtering van de situatie thuis adviseert Chan Jon Chu om direct contact op te nemen met de huisarts of de arts die de monitoring doet of BOG te bellen via 178. Wacht niet 2 tot 3 dagen om contact op te nemen, want dan is het vaak te laat. Een verslechtering moet snel opgepakt worden om de begeleiding in proces te brengen naar herstel.

De arts blijft erbij, de enige manieren om beschermd te blijven en een ziekenhuis opname te vermijden, is het blijven toepassen van de MoHANa-maatregelen en om zich te vaccineren.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER