Doksenclub kan nog niet exporteren naar Caribisch gebied

Na lange procedures, meetings en controles is uiteindelijk in maart 2017 de goedkeuring gekomen van CAHFSA voor de export van eendenvlees door Doksenclub. Op de daaropvolgende COTED-meeting kon deze nog niet geaccordeerd worden, omdat CAHFSA telefonisch dit met alle CVO-leden had besproken in plaats van in een persoonlijke meeting, Gerard van den Bergh, directeur van Doksenclub.

Op de daaropvolgende CVO-meeting werd dit als hamerstuk alsnog goedgekeurd, hetzij wel 3 maanden later. Daarna moesten partijen wederom naar de COTED-meeting in november 2017. Tijdens die vergadering werd het besluit goedgekeurd.

“Wij dachten uiteindelijk zijn we rond. Helaas wilde men nu dat dit ook door de Head of States meeting zou worden goedgekeurd, ook dat is gebeurd begin 2018”. Echter kan het bedrijf nog steeds niet exporteren naar het Caribisch gebied.

Van der Bergh: “Trinidad zegt nog steeds dat het binnen de bekende twee weken in orde is dat Suriname op de importlijst komt van Trinidad. Dat zeggen ze al 2 jaren, maar die 2 weken blijven ze roepen”.

Ook Barbados houdt volgens hem al maanden de boot af, “zij zeggen tegen mijn klant aldaar dat zij nog geen importvergunning kunnen aanvragen, omdat Suriname nog iets moet beantwoorden en welke importeur gaat tegen de wensen in van hun eigen veterinaire dienst, dus ook daar geen importvergunning”.

De Guyanese regering heeft zijn eigen broederijen en is er een importverbod op kip. Dit mag alleen door de overheid gebeuren en wordt er dus geen importvergunning afgegeven voor doks. Volgens van der Bergh heeft de Guyanese overheid toevallig een verzoek aan de importeur van de Doksenclub gedaan om agent te worden.

Guyana beschuldigd Suriname ook ervan dat wij een monopoliepositie willen verkrijgen van eend. Andere Caricom-landen hebben zich al bereid verklaard om eendenvlees af te nemen van Guyana. Hetzelfde geldt voor kippenvlees.

Ook Jamaica heeft nog geen importvergunning afgeven, omdat die zich niet helemaal kan terugvinden in het CAHFSA-rapport.

Er is nu en voorstel gekomen van Barbados met aangepaste OIE-regels dat de doks uit Suriname alleen geƫxporteerd mag worden, indien het land vrij is van de New Castle Diseas. Volgens de OIE-regels moeten de farm en die omgeving vrij zijn van NCD, Barbados wil dat alle landen afwijken van die OIE-regels.

Het frappante volgens van der Bergh is dat vrijwel alle CARICOM-landen deze ziekte in het land hebben en dat zelfs indien de eenden de ziekte eventueel zouden hebben, het verdwijnt bij invriezing. “Onze farm wordt getest op NCD en wij zijn vrij van deze ziekte en toch lukt het niet”.(GFC)

Naar meer berichten...

Naar meer berichten...