fbpx

Dode Zee-rollen die waardeloos bleken, bevatten toch geheime berichten

GFC NIEUWS- In de jaren vijftig ontvangt Ronald Reed, onderzoeker aan de Universiteit van Leeds, uit handen van de Jordaanse overheid enkele fragmenten van de beroemde Dode Zee-rollen.

Aangenomen wordt dat het om ‘lege’ en dus relatief waardeloze fragmenten gaat. Reed onderzocht de chemische samenstelling van de fragmenten en bergt ze daarna veilig weer op.

Jaren later – in 1997 – wordt de collectie van Reed, met daarin de Dode Zee-rolfragmenten, gedoneerd aan de universiteit van Manchester. En jarenlang lijkt het erop dat de schijnbaar relatief waardeloze fragmenten in de vergetelheid raken.

Tot onderzoeker Joan Taylor voor een nieuw onderzoek de fragmenten nog eens onder de loep neemt. En ze doet een opmerkelijke ontdekking. Op één van de blanco geachte fragmenten ontdekt ze iets wat doet denken aan een letter.

Reden genoeg voor Taylor om alle 51 fragmenten nog eens nauwgezet te onderzoeken. Zowel de voor- als achterzijde wordt gefotografeerd. En zo ontdekt Taylor dat zeker vier fragmenten leesbare tekst bevatten. En op andere fragmenten worden lijnen en kleine sporen van letters aangetroffen.

BEKIJK OOK  Arrestant overlijdt op gang cellenhuis Nieuwe Haven

Op één van de grotere fragmenten ontwaart Taylor zelfs vier tekstregels. De letters zijn niet allemaal meer even goed te lezen, maar één woord is redelijk goed bewaard gebleven: Shabbat.

De tekst houdt mogelijk verband met de eerste drie verzen van het 46e hoofdstuk van het Bijbelboek Ezechiël. Hierin wordt gesproken over de Sabbat (de Joodse rustdag).

Voor Taylor is de ontdekking bijzonder waardevol. “Er staan slechts een paar letters op elk fragment, maar het zijn eigenlijk missende puzzelstukjes.” Het onderzoek naar de fragmenten gaat door. Mogelijk hebben ze ons nog meer te vertellen.”