fbpx

Documentaires van Doculab ‘8 voor 40’ op Trinidad & Tobago Film Festival

GFC NIEUWS- ‘Hidden World’ de documentaire van Kenrich Cairo en ‘Je kan toch lezen’ de documentaire van Ananta Khemradj zijn geselecteerd voor het Trinidad & Tobago Film Festival.

Het festival vindt van 17 – 23 augustus plaats op Trinidad.

Kenrich probeert in ‘Hidden World’ via papa Amoksi, die de gave heeft om in contact te treden met de doden wereld, antwoorden te krijgen op vragen aan zijn overleden oma.

De dodenrituelen dienen daarbij strikt nageleefd te worden om niet met de voorouders in conflict te geraken. Maar Amoksi is oud, en het wordt tijd om zijn kennis over te dragen aan zijn zoon, maar die heeft alleen maar interesse in zijn iPhone.

In ‘Je kan toch lezen’ gaat Ananta op zoek naar het antwoord op de vraag waarom ze zo weinig weet over de jaren ’80 in Suriname.

Tijdens haar zoektocht gaat ze in gesprek met jong en oud en probeert ze antwoord te krijgen op deze brandende vraag. Is het belangrijk om die geschiedenis te kennen? Of helpt het de Surinaamse samenleving juist verder om het er maar niet over te hebben en vooruit te kijken?

Achtergrond Doculab ‘8 voor 40’

De documentaires zijn onderdeel van de serie Doculab ‘8 voor 40’. Voor elke vijf jaar (een ‘Bigi Yari’) dat ons land op eigen benen stond, moest er een film komen. Het initiatief komt van Eddy Wijngaarde.

BEKIJK OOK
BEP presenteert visie wijziging huidige Kiesregeling van Suriname

Met zijn achtergrond als filmproducent wist hij de juiste contacten te leggen en de middelen te vinden om dit plan te realiseren.

Aanstormend Surinaams filmtalent heeft in DocuLab ‘8 voor 40’ de mogelijkheid gekregen om op basis van een eigen voorstel zich te ontwikkelen tot een documentaire filmmaker.

Op de oproep kwamen er 27 voorstellen binnen van first time directors die graag wilden werken aan een documentaire over Suriname.

Uit deze inzendingen zijn er acht geselecteerd en tijdens coachings sessies met 4 docenten van de Nederlandse Filmacademie uitgewerkt tot een filmplan dat verfilmd kon worden.

Uiteindelijk zijn er 6 ook echt gerealiseerd.

Behalve de documentaire van Ananta zijn de andere makers: Kenrich Cairo (Hidden World), Rosita Leeflang (Kownu Oloysi Lasi), Tessa Leuwsha (Frits de Gids), Nancy de Randamie (The Sea Washes over Me) en Ginny Roos (I Am a Village).

Doculab 8 voor 40 is een samenwerking tussen de Nederlandse Filmacademie, Pieter van Huystee Film & TV en The Back Lot en is gefinancierd door de Twinningfaciliteit van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Door een bijdrage van het Nederlands Filmfonds en de Nederlandse Ambassade kon de verfilming en editing van deze filmplannen worden uitgevoerd.