fbpx

Documentaire van Doculab ‘8 voor 40’ op Nederlands Film Festival

GFC NIEUWS-‘Je kan toch lezen’, de documentaire van Ananta Khemradj is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival.

Het festival vindt van 27 september – 5 oktober plaats in Utrecht.

De documentaire is een van de zes films die gemaakt is voor de serie Doculab ‘8 voor 40’.

Voor elke vijf jaar (een ‘Bigi Yari’) dat ons land op eigen benen stond, moest er een film komen. Het initiatief komt van Eddy Wijngaarde.

Met zijn achtergrond als filmproducent wist hij de juiste contacten te leggen en de middelen te vinden om dit plan te realiseren.

Over ‘Je kan toch lezen’

De in Suriname geboren Ananta vraagt zich af waarom ze zo weinig weet over de roerige jaren ’80 in Suriname. Is het belangrijk om die geschiedenis te kennen? Of helpt het de Surinaamse samenleving juist verder om het er maar niet over te hebben en vooruit te kijken?

Ananta gaat in de documentaire op zoek naar antwoorden over wat er in de 80 ‘er jaren allemaal is gebeurd en waarom zij als jongere daar niets van afweet.

BEKIJK OOK
Suriname maakt zich gereed voor beter beheersysteem medisch afval

Achtergrond Doculab ‘8 voor 40’

Aanstormend Surinaams filmtalent heeft in DocuLab ‘8 voor 40’ de mogelijkheid gekregen om op basis van een eigen voorstel zich te ontwikkelen tot een documentaire filmmaker.

Op de oproep kwamen er 27 voorstellen binnen van first time directors die graag wilden werken aan een documentaire over Suriname. Uit deze inzendingen zijn er acht geselecteerd en in samenwerking met de Nederlandse Filmacademie uitgewerkt tot een filmplan dat verfilmd kon worden. Uiteindelijk zijn er 6 ook echt gerealiseerd.

Behalve de documentaire van Ananta zijn de andere makers: Kenrich Cairo (Hidden World), Rosita Leeflang (Kownu Oloysi Lasi), Tessa Leuwsha (Frits de Gids), Nancy de Randamie (The Sea Washes over Me) en Ginny Roos (I Am a Village).

Doculab 8 voor 40 is een samenwerking tussen de Nederlandse Filmacademie, Pieter van Huystee Film & TV en The Back Lot en is gefinancierd door de Twinningfaciliteit van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Door een bijdrage van het Nederlands Filmfonds kon de verfilming en editing van deze filmplannen worden uitgevoerd.