fbpx

DNA-voorzitter wil stop misstanden binnen visserijsector

Parlementsvoorzitter Jeniffer Geerlings-Simons vindt dat er nu een eind moet komen aan de misstanden binnen de visserijsector. Het land zit in een crisis en kan niet getolereerd worden dat wantoestanden ongestoord plaatsvinden.

De DNA-voorzitter zei dat minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) er alles aan moet doen om deze kwestie aan te pakken. ‘’A san mus kba’’, zei ze.

Woensdag werd in DNA gesproken over de kwestie van de uitgifte van de vergunningen binnen de visserijsector. Zowel coalitie als oppositie hebben aangedrongen op duidelijkheid in deze zaak. Er schijnt een situatie van wanorde te zijn waarbij op dubieuze wijze vergunningen worden verstrekt aan personen. Zo blijkt dat één persoon meerdere vergunningen heeft en ook nog via een stichting een aantal op naam heeft. Ook registratienummers van de boten worden gekopieerd en door andere vaartuigen gebruikt.

Minister Algoe zei dat de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) is gevraagd hierin een onderzoek te doen. De bewindsman heeft laten doorschemeren dat nadat hij dit jaar de wantoestanden heeft gesignaleerd, hij geen vergunningen meer heeft verstrekt.

OOK INTERESSANT
Invallen bij geldtransactiekantoor op verdenking van witwassen, mogelijk ook Surinamers aangehouden

Geerlings-Simons eiste van de minister transparantie door het parlement van alle documentatie te voorzien met betrekking tot de verstrekte vergunningen. Ook dient de bewindsman kordaat optreden tegen de misstanden. “Wij willen dat die rommel wordt opgeruimd”, stelde de politica.

Minister Algoe liet ook weten dat hij belet wordt door enkele assembleeleden om onderzoek in de kwestie uit te voeren. Hij noemde daarbij geen namen. Ook een schorsing die op verzoek van de coalitiefractie werd ingelast om onder meer hierover van gedachten te wisselen, bracht de bewindsman niet op andere gedachten. Hij volstond met het aanpakken van alle onduidelijkheid en illegaliteit.(GFC)