DNA-onderzoekers geven FBI stiekem toegang tot data, maar hebben geen spijt

Redactie GFC Nieuws — Een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is DNA-onderzoek, heeft de gegevens van miljoenen cliënten overhandigd aan opsporingsdiensten zonder daar vooraf toestemming voor te vragen. Het bedrijf zegt dat hij hiermee misdaden wilde helpen oplossen.

Family Tree DNA, een van de grootste private genetische testbedrijven die testkits verkoopt waarmee personen hun voorouders kunnen traceren en familieleden kunnen opsporen, stelde de FBI in de gelegenheid om de uitgebreide genealogiedatabank te doorzoeken in een poging om gevallen van gewelddadige misdaden op te lossen, gaf het bedrijf in een verklaring toe aan BuzzFeed News

De zaak wordt beschouwd als een ernstige privacyschending die verstrekkende gevolgen kan hebben.

Family Tree onderzocht DNA-monsters van verdachten voor de FBI en haalde die door de eigen databank om te vergelijken met de eigen gegevens. Zodoende konden verwanten van misdadigers worden opgespoord.

Ondanks de ophef over privacyschending vindt Family Tree dat hij goed werk doet: “Zonder het te beseffen creëerde Bennett Greenspan (oprichter en CEO van het bedrijf) per ongeluk een platform dat, bijna twee decennia later, wetshandhavingsinstanties zou helpen geweldsdelicten sneller dan ooit op te lossen”, zegt het bedrijf in een verklaring.

Opmerkelijk op de website van Family Tree belooft het bedrijf: “We zullen uw DNA niet delen. We vinden dat uw DNA van U is en alleen van u… punt. Om die reden zullen we uw DNA nooit verkopen aan derden. Kunnen de andere jongens dat zeggen?”

Overige berichten