fbpx
DNA-lid Kensenhuys: “Brokopondo Overeenkomst diende alleen belang Paramaribo”

GFC NIEUWS- Patrick Kensenhuis, lid van de NDP-fractie zegt dat er vele momenten zijn geweest, waarop regeringen de Brokopondo overeenkomst konden corrigeren.

Men heeft dit nagelaten en in feite alleen het belang van Paramaribo gediend.

Hij illustreerde deze stelling met het verwijzen naar de offers die de plaatselijke bewoners hebben gebracht, bij het tot stand brengen van de Afobakka Stuwdam.

De plaatselijke bewoners zagen de masten verrijzen en de energie draden die de energie van Afobaka naar Paranam en Paramaribo transporteerden, maar zij zaten in het donker.

Heden ten dage zijn er nog steeds mensen in het binnenland die in het donker wonen. Nu hebben wij het moment om dat te corrigeren. Het lid doet de oproep om de groepen, die niet zijn meegenomen in deze ontwikkeling in gedachten te houden en de focus niet alleen te leggen op Paramaribo.

Hij pleit ervoor om te gaan voor een win win situatie met Suralco/Alcoa. We zijn een land in ontwikkeling en hebben alle partners nodig om die ondersteuning te geven aan Suriname.

Kensenhuis doet het voorstel om het voorbeeld over te nemen van Newmont, die een fonds heeft opgezet voor de gemeenschap aldaar. Dit had ook gekund in de Brokopondo overeenkomst, wat niet is gebeurd.

Wanneer een entiteit de stuwdam zal overnemen stelt hij voor dat men gaat werken naar analogie van Newmont, het opzetten van een fonds voor de ontwikkeling van het desbetreffend gebied.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…