fbpx

DNA-lid Kensenhuys: “Brokopondo Overeenkomst diende alleen belang Paramaribo”

GFC NIEUWS- Patrick Kensenhuis, lid van de NDP-fractie zegt dat er vele momenten zijn geweest, waarop regeringen de Brokopondo overeenkomst konden corrigeren.

Men heeft dit nagelaten en in feite alleen het belang van Paramaribo gediend.

Hij illustreerde deze stelling met het verwijzen naar de offers die de plaatselijke bewoners hebben gebracht, bij het tot stand brengen van de Afobakka Stuwdam.

De plaatselijke bewoners zagen de masten verrijzen en de energie draden die de energie van Afobaka naar Paranam en Paramaribo transporteerden, maar zij zaten in het donker.

Heden ten dage zijn er nog steeds mensen in het binnenland die in het donker wonen. Nu hebben wij het moment om dat te corrigeren. Het lid doet de oproep om de groepen, die niet zijn meegenomen in deze ontwikkeling in gedachten te houden en de focus niet alleen te leggen op Paramaribo.

BEKIJK OOK
Bij herdenking gesneuvelde militairen binnenlands conflict: dit mag nooit meer gebeuren

Hij pleit ervoor om te gaan voor een win win situatie met Suralco/Alcoa. We zijn een land in ontwikkeling en hebben alle partners nodig om die ondersteuning te geven aan Suriname.

Kensenhuis doet het voorstel om het voorbeeld over te nemen van Newmont, die een fonds heeft opgezet voor de gemeenschap aldaar. Dit had ook gekund in de Brokopondo overeenkomst, wat niet is gebeurd.

Wanneer een entiteit de stuwdam zal overnemen stelt hij voor dat men gaat werken naar analogie van Newmont, het opzetten van een fonds voor de ontwikkeling van het desbetreffend gebied.