fbpx

Diverse scholen opgenomen in schooltuinenproject

In juli dit jaar zijn de scholen opgenomen in het schooltuinenproject welke wordt gefinancierd door de Japanse Ambassade, nl. OS De Hulp, OS Penny en Jon en OS Kampongbaroe, begonnen met het zelf inrichten van hun organische schooltuinen. Deze organische schooltuinen worden ingericht volgens de principes van Permacultuur.

Permacultuur is een samenvoeging van de woorden permanente agricultuur en permanente cultuur. Met permacultuur maak je een tuin met behulp van natuurlijke principes. Een permacultuursysteem wordt zo ontworpen dat het de veerkracht heeft van een natuurlijk ecosysteem.

Permacultuur kan gezien worden als een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is.

Na een intensieve trainings- en begeleidingsronde door Alex Yakaumo over de principes van Permacultuur, mochten de scholen zelf een ontwerp bedenken voor de inrichting van hun shaded garden. De scholen hebben zich allemaal heel hard ingezet hiervoor en hebben tijdens de inrichting zoveel mogelijk gebruik gemaakt van milieuvriendelijke middelen, zoals bamboo.

BEKIJK OOK
Het wordt steeds gekker in Suriname: wel miljoenen dollars voor gebouw, maar niet voor medicijnen

Het harde werk gaat zelfs door in de vakantie. Het ligt in de bedoeling dat de tuinen volledig ingericht en beplant zijn tegen December 2018.

Voor de scholen worden er ook verschillende lessen ontwikkeld, die zijn afgestemd op de activiteiten in de schooltuin. Een schooltuin biedt veel meer dan alleen gezonde voeding en kan ingezet worden voor het ontwikkelen van vele andere competenties bij kinderen als valt te denken aan samenwerken, rekenen, taal, biologie enzovoorts.

In october wordt ook aanvang gemaakt met het installeren van de Aquaponics-systemen op de scholen.