Diverse activiteiten tijdens Hernhuttermaand

Tijdens Hernhuttermaand ontplooit de Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS’ een aantal activiteiten. De Hernhuttermaand staat ook wel bekend als Augustusmaand en is een bijzondere maand voor de EBG wereldwijd. Het is niet alleen een maand van feesten, maar ook een maand van dankzeggen aan de Schepper voor zijn weldaden.

Begin Hernhuttermaand

De geschiedenis van deze feestmaand begon in Herrenhut op het landgoed Bertensdorf, waar graaf van Zinzendorf een aantal vluchtelingen vanuit Moravië ontving. De vluchtelingen waren in opstand gekomen tegen de Rooms-katholieke leer van toen. In feite heeft de EBG haar ontstaan te danken in de maand augustus, vertelt Meriam Davis-Valpoort, penningmeester van de Commissie Augustusmaandviering.

Ook hebben zich in deze maand een aantal markante gebeurtenissen voorgedaan, zoals de manifestatie van de Heilige Geest in Duitsland. Dat was het begin van een opwekking door de broeders en zusters; dankzij de Heilige geest werd vrede gesloten met elkaar. Daarna is gemeend om het evangelie wereldwijd te verkondigen en te vieren.

Dankzeggen aan de Schepper

De feestmaand is volgens Davis-Valpoort niet alleen een maand van feesten, maar ook een maand van dankzeggen aan de Schepper voor de weldaden die hij gebracht heeft aan de mensheid. Er zijn verschillende activiteiten gepland, voor zowel jong als oud.

De EBGS start haar feestmaand met een openingsdienst dat op zondag 29 juli in de Grote Stadskerk gehouden zal worden. Verder zijn er thema-avonden gepland op 10 augustus in de Noorder Stadskerk en op 24 augustus in de Emanuel kerk. Ook is er een gemeenschappelijk feest van de zondagse scholen en een gemeenschappelijk feest van het avondmaal. Ter afsluiting van de Augustusmaand wordt er een gemeentedag gehouden op 2 september in Nickerie.(GFC)