Suriname komt steeds meer in trek als vakantieland. Toeristen ontdekken hoe mooi Paramaribo is, ontdekken de plaatsen langs de kust en brengen een bezoekje aan het Centraal Suriname Natuurreservaat.

Onze cultuur is voor veel mensen in het buitenland aantrekkelijk, en een fietstochtje door Suriname mag op reis dan ook zeker niet ontbreken. Wat is er voor de toerist zoal te doen en te zien op de fiets in ons prachtige land?

suriname paramaribo i love su fort zeelandia

Voordat je op de fiets stapt: dit moet je weten

Voordat je enthousiast aan een fietstour in Suriname begint, moet je weten dat het verkeer in Suriname links rijdt. Een keertje omkijken is daarom geen overbodige luxe. In de stad is het belangrijk dat je achter elkaar fietst. De wegen zijn er namelijk te smal om twee aan twee te kunnen fietsen. Zowel in het binnenland als in de stad kun je het best ruime afstand van elkaar houden.

Suriname is geen Nederland, dus er kunnen kuilen in de weg zitten. Met name tijdens afdalingen van heuvels op de laterietwegen zul je dat merken. Kijk daarom alvast 30 meter vooruit.

Neem je een kind mee op de fiets, zorg dan voor een degelijk fietsstoeltje voor kinderen. Eentje met een windscherm erop is geen overbodige luxe: in Suriname is het lang niet altijd droog en het weer werkt niet altijd mee. Met een goed kinderzitje voor een fiets zorg je ervoor dat je kind veilig (en zoveel mogelijk) droog blijft. 

De Paramaribo fietstour

Wil je Suriname echt goed zien, dan mag een fietstour door Paramaribo niet ontbreken. Het is de ideale manier om kennis te maken met de hoofdstad. Al fietsend snap je steeds beter waarom Paramaribo op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Je fietst langs historische objecten, zoals verschillende monumenten en gebouwen. Ook kom je langs de belangrijkste religieuze gebedshuizen.

Eerlijk is eerlijk: fietsen door Paramaribo is niet altijd even gemakkelijk. Het Surinaamse klimaat is erg warm, waardoor je al snel zin krijgt in een drankje en een snack. Gelukkig zijn er in Paramaribo genoeg winkels om daarin te voorzien. Je bent tijdens deze fietstocht ongeveer 3 uur onderweg, en dan leg je een afstand van 15 kilometer af. Dat lijkt misschien niet veel, maar bedenk je dat je in Suriname bent, niet in Nederland. Hier mag alles op een iets rustiger tempo. Hoe dan ook is een dergelijke fietstocht gezonder dan een auto huren, en dit stuk met de auto te rijden.

De plantage Peperpot fietstour

Peperpot is een plantage aan de overkant van de Suriname Rivier. Het ligt niet ver van Paramaribo. Het is een oude koffie- en cacaoplantage, die in het begin van de 19e eeuw werd opgezet. De familie Jansen was er de langste tijd de beheerder van. Om de fietstocht te rijden, steek je vanaf de Waterkant in Paramaribo met de tentboot over naar Meerzorg. Je fietstocht begint dan deels over zandwegen. Het eerste stuk gaat over de nieuwe weg van de Wijdenboschbrug over de Suriname Rivier.

Fiets een stukje richting de brug en sla enkele meters voor de brug een zandweg in naar Plantage Peperport. Onderweg zie je de woonhuizen van voornamelijk Javanen en Hindoestanen. Vlakbij de plantage zie je de oude koffie- en cacaobomen al. Je kunt op deze fietstocht het terrein van de oude fabriek bezichtigen.

Fietsen door Commewijne

In Suriname wil je natuurlijk wel meer zien dan alleen de stad Paramaribo. Je mag ook het gebied rond Commewijne niet vergeten te bezoeken. Je komt daar door richting de Suriname rivier te vertrekken. De metershoge Jules Wijdenboschbrug verbindt de hoofdstad met Commewijne. Je kunt daar beter niet te lang fietsen, want de auto’s rijden je er met een noodgang voorbij. Het is dus beter om de boot daar te pakken om de oversteek te maken, en daarna rustig door Commewijne te fietsen.

Commewijne is het op twee na dichtbevolkte gebied en ligt ten oosten van Paramaribo. Het is een vlak gebied met veel kanaaltjes, suikerriet-, koffie- en cacaoplantages. Je vindt er ook nog diverse oude forten en fabrieken die veelal dateren uit de Nederlandse koloniale tijd van de 17e eeuw. Eigenlijk kun je geen dag fietsen in Suriname zonder dat je dit deel van de stad hebt bezocht.

Leonsburg: een dorpje aan de rivier

Leonsburg is een dorpje aan de monding van de rivier ten noorden van Paramaribo. Om hier te komen, moet je de rivier oversteken. Je ziet in dit gebied nog veel invloeden uit de tijd van de tewerkgestelde slaven uit Afrika en Indië. Maak een tussenstop bij fort Nieuw Amsterdam. Dit fort is op een strategisch punt gebouwd waar 2 grote rivieren samenkomen. Vanuit deze plek beschermde men de plantages vroeger tegen piraten en vijanden. Fiets om het fort heen, en je hebt het wel aardig gezien. Je kunt eventueel ook nog een tussenstop maken bij het museum hier in de buurt.