fbpx

Dit is wat zweet doet met je huid

Het is vies, je gaat er van plakken en in het slechtste geval ook van stinken. Over het algemeen hebben we niet veel goeds over voor het fenomeen dat zweten heet. Terecht of onterecht?!

Zweet helpt onze poriën schoonmaken, het koelt onze huid af en zorgt er zelfs voor dat bepaalde slechte bacteriën op onze huid geëlimineerd worden. Tot zover het goede nieuws. Als je je zweetproductie niet reguleert en geen zorg draagt voor je huid dan wordt het immers een heel ander verhaal. Vooral wanneer je niet vaak genoeg onder de douche gaat, en het zweet zich dus ophoopt onder je oksels of op je voorhoofd, ontstaan er problemen. Het belangrijkste daarvan is irritatie. Niet alleen bij je medemens die je aanwezigheid voortaan ook moet ruiken, maar ook op je huid. Bovendien kunnen je zweetklieren verstropt raken, waardoor er een onaangename, prikkende warmte kan ontstaan.

OOK INTERESSANT
Surinamer adviseert landgenoten om niet naar Nederland te komen: het is niet leuk meer hier

Wist je trouwens dat zweet uit zichzelf geen bacteriën bevat? Het is pas wanneer zweet gedurende langere tijd niet weggewassen wordt, dat er een broeihaard voor bacteriën ontstaat. Die bacteriën zorgen er op hun beurt dan weer voor dat er een vieze geur ontstaat. Op ons gezicht zorgt niet weggewassen zweet voor het ontstaan van puistjes.