fbpx
Dit is je kans om zwanger te worden afhankelijk van je leeftijd

Vrouwen beginnen steeds op latere leeftijd aan kinderen. Terwijl de gemiddelde leeftijd in 1991 nog 26 jaar bedroeg, is dat 25 jaar later opgetrokken naar 28,9. Maar hoe snel tikt onze biologische klok nu echt?

Twintigers: de vruchtbaarheid piekt

De gemiddelde leeftijd waarop de vruchtbaarheid piekt bij vrouwen is 24 jaar. Het risico op gezondheidsproblemen zoals vleesbomen en endometriose is lager bij vrouwen van in de 20, net zoals het risico op een miskraam.” Maar hoewel je het meeste kans hebt om zwanger te raken op je 24ste, is 28 of 29 jaar ook nog altijd een optimale leeftijd om zwanger te raken.

Dertigers: een overgangsperiode

Hoewel veel vrouwen in hun dertiger jaren gezonde baby’s baren, zijn er biologische nadelen aan verbonden. Die gelden vooral na de leeftijd van 35 jaar. Na de leeftijd van 35 jaar, vergroten de risico’s op een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en andere complicaties.

Veertigers: kans op zwangerschap vermindert drastisch

Zwangerschappen op 40-jarige leeftijd zijn niet uitzonderlijk, maar je kansen zullen wel degelijk aanzienlijk afnemen. De meeste vrouwen zullen dan ook veel moeilijkheden ervaren als ze op die leeftijd nog een kindje op de wereld willen zetten.

Vijftigers: hoogst onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk

Vrouwen van in de 50 hebben een extreem lage kans om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Sterker nog, de kans op zwangerschap bedraagt slechts 1%. Maar, ook hier geldt: moeilijk gaat ook. Ondanks hun leeftijd, zijn er toch vrouwen die door ivf in hun vijftiger jaren nog een baby op de wereld zetten. Het is dus moeilijk, maar niet onmogelijk.

Op die leeftijd kunnen er meer complicaties optreden zoals vroeggeboorte en placenta previa of voorliggende placenta, waarbij de placenta zich te laag in de baarmoeder hecht.

En hoewel leeftijd absoluut een grote rol speelt in hoe makkelijk je zwanger raakt, kunnen vruchtbaarheidsproblemen op alle leeftijden voorkomen.

Meer

Minder rimpels door groenten en fruit

Een gezonde voeding helpt rimpels te voorkomen. Maar enkel bij vrouwen. En alleen als ze geen wijn drinken, schrijft gezondheid.be. Vrouwen die geen rimpels willen,…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Minder rimpels door groenten en fruit

Een gezonde voeding helpt rimpels te voorkomen. Maar enkel bij vrouwen. En alleen als ze geen wijn drinken, schrijft gezondheid.be. Vrouwen die geen rimpels willen,…

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…