Dit is je kans om zwanger te worden afhankelijk van je leeftijd

Vrouwen beginnen steeds op latere leeftijd aan kinderen. Terwijl de gemiddelde leeftijd in 1991 nog 26 jaar bedroeg, is dat 25 jaar later opgetrokken naar 28,9. Maar hoe snel tikt onze biologische klok nu echt?

Twintigers: de vruchtbaarheid piekt

De gemiddelde leeftijd waarop de vruchtbaarheid piekt bij vrouwen is 24 jaar. Het risico op gezondheidsproblemen zoals vleesbomen en endometriose is lager bij vrouwen van in de 20, net zoals het risico op een miskraam.” Maar hoewel je het meeste kans hebt om zwanger te raken op je 24ste, is 28 of 29 jaar ook nog altijd een optimale leeftijd om zwanger te raken.

Dertigers: een overgangsperiode

Hoewel veel vrouwen in hun dertiger jaren gezonde baby’s baren, zijn er biologische nadelen aan verbonden. Die gelden vooral na de leeftijd van 35 jaar. Na de leeftijd van 35 jaar, vergroten de risico’s op een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en andere complicaties.

Veertigers: kans op zwangerschap vermindert drastisch

Zwangerschappen op 40-jarige leeftijd zijn niet uitzonderlijk, maar je kansen zullen wel degelijk aanzienlijk afnemen. De meeste vrouwen zullen dan ook veel moeilijkheden ervaren als ze op die leeftijd nog een kindje op de wereld willen zetten.

Vijftigers: hoogst onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk

Vrouwen van in de 50 hebben een extreem lage kans om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Sterker nog, de kans op zwangerschap bedraagt slechts 1%. Maar, ook hier geldt: moeilijk gaat ook. Ondanks hun leeftijd, zijn er toch vrouwen die door ivf in hun vijftiger jaren nog een baby op de wereld zetten. Het is dus moeilijk, maar niet onmogelijk.

Op die leeftijd kunnen er meer complicaties optreden zoals vroeggeboorte en placenta previa of voorliggende placenta, waarbij de placenta zich te laag in de baarmoeder hecht.

En hoewel leeftijd absoluut een grote rol speelt in hoe makkelijk je zwanger raakt, kunnen vruchtbaarheidsproblemen op alle leeftijden voorkomen.