Dit is geen mop: grapjas wordt mogelijk nieuwe president Oekraïne

Redactie GFC Nieuws — Politiek is een bloedserieuze zaak. Het is dan ook opmerkelijk dat bij de presidentsverkiezingen in Oekraïne een grappenmaker aan kop gaat.
Komiek Vladimir Zelensky dreigt de verkiezing te winnen. Afgaande op de exit polls stemde het grootste deel van de kiezers tijdens de eerste kiesronde op Zelensky.

Saillant: Zelensky speelt de rol van president in de populaire televisieserie Dienaar van het volk. Eveneens opmerkelijk: veel van zijn opvattingen in de serie komen terug in zijn verkiezingsprogramma.

Voormalig premier Yulia Tymoshenko, die onder haar opvolger drie jaren in de gevangenis doorbracht, staat in de polls op de derde plek.

Zelensky beloofde zittend president Petro Porosjenko te zullen laten opsluiten als hij wint. Porosjenko staat tweede in de prognoses.

 

Functionarissen van de zelfuitgeroepen volksrepublieken Donetsk en Lugansk lieten alvast weten geen heil te zien in gesprekken met Zelensky, als die gekozen mocht worden tot de nieuwe leider van Oekraïne.

Zij herinneren eraan dat hij met zijn comedy team het Donetsbekken had bezocht om optredens te verzorgen “voor het Oekraïense leger en paramilitaire bandieten, om hen te stimuleren tot meer geweld.”

Als geen van de kandidaten 50 procent plus één stem krijgt, vindt een tweede kiesronde plaats op 19 april tussen de twee hoogst geplaatste kandidaten. Minstens 45 procent van de stemgerechtigde kiezers bracht zijn stem uit tijdens de verkiezingen.