fbpx

Dit is de ideale hoeveelheid slaap die je elke nacht zou moeten krijgen

Om meteen met de deur in huis te vallen: zes tot acht uur per nacht. Dat blijkt uit een recente studie van de European Society of Cardiology bij meer dan 1 miljoen volwassenen. De onderzoekers stelden vast dat zowel minder als meer slaap een negatieve invloed kan hebben op je gezondheid, met in het bijzonder op je hart, terwijl zes tot acht uur slaap je risico op hartziekten en beroertes vermindert.

Hoewel zowel de korte als de lange slapers meer kans hadden om te overlijden aan een hartziekte of beroerte, lopen de mensen die meer dan acht uur slapen meer risico. Zo hebben mensen die minder dan zes uur per nacht slapen 11 procent meer kans op een hartziekte of beroerte, terwijl dat bij de mensen die meer dan acht uur per nacht slapen maar liefst 33 procent is.

Toch hoef je je niet meteen zorgen te maken over die ene slapeloze nacht van vorige week of over dat extra powernapje van afgelopen weekend. Het is pas als je die slaapgewoonten voor een langere periode aanhoudt dat je meer gevaar loopt. “Een korte nacht of een uitslaapdag is niet meteen schadelijk voor je gezondheid. Alleen chronisch slaapgebrek of langdurig te veel slapen moet absoluut vermeden worden”, aldus auteur van het onderzoek dokter Epameinondas Fountas.